Intrăm cu paşi repezi în sfârşitul verii 2011. Căldură în exces, ploi cât să le dea peste nas specialiştilor în meteorologie care prevesteau pe la Lăsata Secului o secetă cum nu s-a mai văzut, iar toamna care vine nici nu mai trebuie interpretată anticipat. Merită luată ca atare, cu ce o fi, şi de rău şi de bine. Septembrie ce stă să vină, la sfârşitul lunii în care tocmai am intrat e pe cale să aducă prăpădul în sistemul sanitar oltean.
De la Ambulanţă, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (mai mult de cronici, între noi fie vorba), de la ospiciul lui Tibi de la Scorniceşti, trebuie daţi oameni afară, pentru că nu mai sunt bani la buget. Se spune din partea celor în drept. Chestiune mult subiectivă, căci atunci când nu există simţ gospodăresc, indiferent cât de mulţi bani ai, tot nu îţi ajung. Ştiţi, spre exemplu, că directorul de la Scorniceşti câştigă peste o sută de milioane pe lună? Iar o simplă diminuare a sporurilor de la Ambulanţă (nici de cum tăierea lor totală) ar rezolva problema? Cât priveşte Spitalul de la Slatina, chestiunea cu datul afară e şi aici de ordin subiectiv. Pentru că spaţiul editorial oferit de Gazeta Nouă e limitat, nu există loc pentru consemnat soluţii. Până la urmă, nici nu e treaba unui ziarist să facă asta. Alţii trebuie să roadă creioane chimice şi să socotească bănuţii sărăciei din sănătate…
Un singur lucru parcă nu trebuie trecut cu vederea: lipsa de reacţie din partea celor de la SANITAS Olt. Sindicatul majoritar care apără drepturile a peste două mii de oameni nu reuşeşte, în faţa prăpădului care se anunţă, despre care cei din sistem cunosc detaliile unei iminente restructurări, să se exprime vizibil. Evident, liderul acestei structuri, atunci când stai de vorbă cu el în particular, spune că face, că-i pasă de cei în cauză, că e dispus să lupte. Însă, de la argumente prezentate unilateral, până la poziţii concrete, opuse patronatului, cel căruia îi este mai uşor să dea afară cinci infirmiere decât să-i reducă lui Mateescu salariul cu ceva procente, e o distanţă cam tot atât cât e între reforma propusă de Boc românilor şi nivelul acestora de trai.
Roxana Dragomir, căci ea este lider al SANITAS Olt, se pierde, din păcate, în detalii. Unele care nu ar trebui puse înaintea fondului problemei. Să mergi din start de pe principiul selectării celor ce trebuie să plece acasă, înainte de a pune pe primul loc răspunsul la întrebarea „De ce trebuie să plece oameni din sistemul sanitar de la Olt?”, sună a abdicare necondiţionată. E ca la regele Mihai, dacă mai ţineţi minte. Indiferent ce ar face fostul monarh, pentru popor el nu va fi decât expresia laşităţii tradusă prin combinaţia unei semnături făcută pentru binele său, legat de fantomaticele vagoane pline cu aur duse peste graniţă la sfârşitul lui 1947.
Respectând proporţiile, şi sexul, evident, diferenţa dintre Roxana Dragomir şi Mihai I de România e mare. Dar, în fond, amândoi sunt doi combatanţi care cedează, fiecare în zona sa, fără luptă. Ce zice opinia publică…



Sursa: gazetanoua.ro