Tribunalul Olt a cerut, în urmă cu mai bine de o lună, o expertiză psihiatrică, după ce avocaţii lui Bercea Mondialu au depus la dosar o adeverinţă medicală din care reieşea că interlopul suferă de schizofrenie paranoică. Apărătorii spuneau, în momentul depunerii documentului, că Sandu Anghel nu a avut discernământ când şi-a înjunghiat nepotul. Institutul Naţional de Medicină Legală Bucureşti i-a contrazis însă, expertiza arătând că Sandu Anghel nu este bolnav psihic.

*

„În raportul de expertiză s-a stabilit de către comisia de medici experţi că persoana în cauză are discernământul păstrat, dar prezintă şi o afecţiune de ordin psihic însă care nu afectează acest discernământ. La această concluzie au ajuns toţi cei trei medici cu menţiunea că există o opinie separată, însă aceasta priveşte probleme care nu sunt de esenţă şi care nu afectează aceste constatări. Opinia respectivă se referă la faptul că ar fi nevoie şi de aplicarea unor măsuri de siguranţă, obligarea la tratament a persoanei în cauză. Din aceste constatări nu rezultă că s-a stabilit existenţa unei astfel de afecţiuni”, a declarat judecătorul Gheorghe Biolan, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Olt.


Magistratul a dezvăluit că Bercea a încercat să se dea bolnav şi atunci când a fost supus expertizei de către medicii de la INML.

*

„Din examinarea acestui raport se reţine că în evaluarea personalităţii acestuia există un comportament simulat, medicii respectivi constatând că acesta nu dădea nişte răspunsuri la întrebări simpliste. De exemplu: Ce vârstă ai? Câţi copii ai? Cum îi cheamă pe aceştia? Nu-şi amintea exact vârsta copiilor, vârsta dumnealui, data naşterii, câţi copii are”, a mai spus Biolan.


Expertiza venită de la „Mina Minovici” dă peste cap strategia avocaţilor lui Bercea care îşi construiseră apărarea pe motivul că interlopul nu avea discernământ în momentul în care şi-a înjunghiat nepotul.

*

„Acest rezultat permite judecătorului să constate dacă persoana respectivă poate să răspundă sau nu penal. De asemenea, elementele de circumstanţiere cu privire la această afecţiune de ordin psihic poate servi la stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-au comis sau nu faptele”, explică judecătorul Biolan.

*

*

Avocaţii lui Bercea vor o contraexpertiză

*

Mariana Ştefan, unul dintre apărătorii interlopului din Drăgăneşti-Olt, spune că va solicita o nouă expertiză psihiatrică, fiind convinsă că al său client suferă într-adevăr de schizofrenie paranoică.

*

„Rezultatul expertizei psihiatrice nu-l comentez deocamdată, mai întâi va trebui să-l discutăm în contradictoriu cu procurorul şi instanţa să vedem ce va dispune. Sunt două opinii contradictorii ale unor medici, voi solicita o nou expertiză medico-legală cu avizul comisiei de specialitate”, a declarat ea.


„De ce ar trebui să cred ceea ce spun medicii de astăzi şi n-ar trebui să-i cred pe cei din anul 2005? Voi solicita o nouă expertiză”, a adăugat Mariana Ştefan.


Avocatul lui Bercea a declarat că ia în calcul ca expertiza psihiatrică a lui Bercea să fie şi o nouă eroare a spitalelor din România.

*

Ştiţi cum se întâmplă în sistemul medical românesc? Unul spune că eşti bolnav şi altul spune că eşti perfect sănătos. Aşa s-a întâmplat şi cu expertiza aceasta a lui Anghel Sandu. Un medic spune că n-are probleme de sănătate, un alt medic de aceeaşi specializare spune că, de fapt, are probleme de sănătate şi suferă de schizofrenie. Vom vedea cum stau lucrurile. Există o expertiză anterioară din care rezultă acest lucru. Credeţi că cineva se însănătoşeşte peste noapte? Ne vom lămuri la termenul următor pe acest aspect”, a spus Mariana Ştefan.

*

*

Proces secret

*

Deşi trebuia să se desfăşoare miercuri, procesul în care Bercea este acuzat că şi-a înjunghiat un nepot a fost amânat pentru 21 noiembrie din cauză că fratele interlopului, Gheorghe Anghel, zis Felix, reprezentantul legal al victimei, nu s-a prezentat în faţa instanţei. Familia a invocat motive de sănătate.

*

Nu sunt probleme între ei, Felix am înţeles că este bolnav”, a precizat şi avocatul Mariana Ştefan.

*

La acest termen al procesului urma să fie vizionat CD-ul cu înregistrarea mărturiei date de Ionuţ Anghel, zis Mercedes, în faţa procurorului Eugen Iacobescu. Deşi acest lucru a fost amânat pentru două săptămâni, avocaţii lui Bercea vor solicita ca la şedinţă să asiste doar părţile din dosar.

*

„Dacă ar fi vorba de probe obţinute în cadrul unui proces legal, în mod legal, n-aş avea nicio obiecţie, dar sunt probe obţinute de procurorul Iacobescu prin instigare. Cereţi copii, dosarul este public şi cred că aveţi dreptul să obţineţi copii după CD. Puteţi fi şi în sală, dar nu împreună cu toate părţile”, a declarat Mariana Ştefan.


Bercea Mondial a fost închis preventiv pe 20 februarie 2011, el fiind acuzat că şi-a înjunghiat nepotul în vârstă de 17 ani, într-un bar din Drăgăneşti Olt. Ionuţ Anghel, zis Mercedes, fiul lui Gheorghe Anghel, zis Felix (fratele lui Bercea), declara la acea dată că unchiul său a intrat în bar împreună cu doi dintre verişorii săi. La scurt timp după arestarea lui Bercea, şi Mercedes şi-a schimbat declaraţia. Motivând că se afla sub tratament când făcuse acuzaţiile la adresa unchiului său, tânărul de 17 ani a spus că, de fapt, cel care l-a înjunghiat a fost Grinică Ion, fiul în vârstă de 14 ani al interlopului. Mai mult, toţi martorii din proces şi-au schimbat declaraţiile, absolvindu-l pe Bercea de orice vină.


Mariana Ştefan: „Solicităm achitarea”


*

Mariana Ştefan a declarat că nu are niciun dubiu cu privire la nevinovăţia lui Bercea şi a adăugat că va cere achitarea interlopului.

*

„Eu vreau să solicit instanţei, la termenul următor, achitarea clientului meu, ţinând cont că nu sunt probe care să-l incrimineze”, a declarat ea.

„Bercea este profund afectat şi evident nemulţumit ţinând cont că nu există probe care să-l incrimineze şi el se consideră nevinovat”, a mai spus Mariana Ştefan.
*



Sursa: gazetanoua.ro