De astăzi, jurnalulolteniei.ro are o colaborare cu avocat-tv.ro. Astfel, vom pune la dispoziţia cititorilor noştri informaţii din sfera juridică, informaţii care vă vor facilita viaţa dacă sunteţi implicat în acest domeniu.



Daca ai primit o citatie de chemare la proces, onoreaza invitatia tribunalului si prezinta-te ca un musafir exemplar! Fie ca te afli in vacanta, la spital sau oriunde in alta parte, citatia te urmareste indiferent de itinerariu.

Oricare ar fi modalitatea prin care ai fost chemat la proces, fie ca ai primit invitatia prin posta, nota telefonica sau telegrafica, afla ca ar fi bine pentru tine sa dai curs invitatiei facute de reprezentantii tribunalului.

Coordonatele citatiei

Daca ai primit un document scris si vezi in dreptul expeditorului numele unei instante judecatoresti, respira adanc, nu te panica si pregateste-ti tinuta morala pentru a face fata dialogului cu judecatorul.

Fie ca esti citat in calitate de inculpat, parte vatamata, civila sau martor, e bine de stiut ca trebuie sa te prezinti la locul si ora stipulate clar in textul citatiei, fiind in interesul tau de a evita pricopsirea cu o amenda judiciara de toata frumusetea.

Corpul citatiei este compus din mai multe date extrem de importante pentru tine, astfel ca vei fi informat cu privire la adresa emitentului, drepturile pe care le ai atunci cand te vei prezenta in fata instantei – cum ar fi ca poti consulta dosarul in cauza la arhiva tribunalului sau ca poti beneficia de un avocat din oficiu daca nu iti permiti unul – in general esti bine informat pentru a nu fi pus in dificultate la fata locului.

Cand dai nas in nas cu citatia

In general, aceasta invitatie se trimite la adresa care este mentionata in dosarul cazului, dar exista si exceptii care fac posibila expedierea acesteia in diferite locuri, iar asta depinde de localitatea in care domiciliezi la data emiterii acestei citatii.

Chiar daca te afli intr-un spital, intr-o destinatie de vacanta sau la inchisoare, citatia va fi trimisa la administratia respectiva, urmand sa fii informat prin intermediul reprezentantilor acesteia. In situatia in care esti de negasit, invitatia va fi postata la sediul consiliului local in a carui raza teritoriala s-a savarsit infractiunea.

E bine de stiut ca cei desemnati sa iti inmaneze citatia nu o pot lasa pe mainile unui minor sub 14 ani, vecinilor sau unei persoane bolnave mintal, dar poate fi lasata sotului, unei rude sau persoanei care face dovada ca locuieste cu tine. Interesant e ca aceasta invitatie te poate urmari oriunde ai fi, chiar si in cazul in care ai plecat de acasa din cauza vreunei altercatii cu partenerul de viata si ai decis sa iti rezervi o camera la hotel – administratia acestuia va fi informata cu privire la existenta acestei citatii, fiind instruita sa faca tot posibilul pentru ca tu sa intri in posesia ei.

Chiar si in in cazul in care locuiesti intr-un labirint de bloc, cu apartamente prost numerotate, intrarea principala a cladirii va deveni sursa ta de instiintare, fiind posibil sa dai nas in nas cu citatia lipita frumos pe usa de la intrare sau pe geam. Ce iti mai ramane de facut e sa fii atent la data, locul si ora evenimentului cu pricina, sa te asiguri ca ti-ai pregatit din timp discursul si ca ti-ai setat alarma de la ceas pentru a fi sigur ca nu vei intarzia – gazdele tale nu vor fi prea incantate daca vei aparea mai tarziu decat era prevazut sau, mai grav, daca vei rata evenimentul cu pricina.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Acolo, avocat Mihaela Plesea, alaturi de invitatul sau, avocat Mihail C. Barbu, ofera informatii interesante legate de citatia de chemare la proces.

Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)



Sursa: jurnalulolteniei.ro