Oltenii care vor circula în zona Corabia-Izbiceni şi, mai apoi, în Bulgaria vor putea să folosească un drum complet reabilitat cu fonduri europene. Proiectul „Îmbunătăţirea accesabilităţii în zona de graniţă Olt-Pleven prin reabilitarea DJ 543 Corabia-Izbiceni, Judeţul Olt şi reabilitarea Drumului III 3.402 Pleven”, care a fost lansat marţi, la sediul CJ Olt, are ca obiectiv reabilitarea infrastructurii din zona de graniţă a judeţului nostru şi a regiunii bulgare Pleven. Finanţarea a venit prin intermediul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria, CJ Olt fiind partenerul principal al proiectului.

*

„CJ Olt are şi întreaga responsabilitate a implementării proiectului. Ca obiectiv al proiectului putem să menţionăm îmbunătăţirea infrastructurii de transport în regiunea de graniţă Olt-Pleven, în scopul dezvoltării economice şi sociale echilibrate a acestei euroregiuni prin reabilitarea DJ 543 şi a drumului 3.402 din Pleven”, a declarat Daniela Lungu, şef Serviciu Dezvoltare Regională din cadrul CJ Olt.

Reabilitarea drumurilor din cele două ţări ar urma să uşureze viaţa localnicilor. În urma derulării proiectului drumul judeţean va fi modernizat pe 12,90 kilometri în judeţul Olt, asigurând accesul la o infrastructură modernizată. De asemenea, va duce la creşterea accesabilităţii la zona de graniţă Olt-Pleven, creşterea mobilităţii oamenilor, bunurilor, serviciilor pe acest teritoriu şi reducerea timpului de transport şi îmbunătăţirea mediului în zonă.

*

„Grupul ţintă al acestui proiect alcătuit din locuitorii din oraşele şi satele situate pe traseul celor două drumuri reabilitate din judeţul Olt şi din districtul Pleven. Beneficiari indirecţi ai proiectului avem aproape 480.000 de locuitori ai judeţului Olt şi 749.311 locuitori ai districtului bulgar, care vor benefica de infrastructura reabilitată a drumului”, a adăugat Daniela Lungu.

*

Investiţie de peste şapte milioane de euro

*

Valoarea totală a proiectului este de 7.388.104,57 euro din care finanţarea nerambursabilă a Uniunii Europene este de 3.306.730,22 euro, contribuţia nerambursabilă de la bugetul naţional este de 508.968,66 euro, la acestea adăugându-se şi o contribuţie a Consiliului Judeţean Olt de 99.444.65 euro.

*

În ceea ce privesc paşii care mai trebuie parcurşi până la demararea lucrărilor, Daniela Lungu a precizat: „Ca şi date mai concrete referitoare la stadiul implementării proiectului, până acum am realizat procedurile de achiziţie publică, am încheiat contractul de publicitate, contractul de management de proiect. Suntem în curs de evaluare a proiectului pentru serviciile de dirigenţie, avem proiectul tehnic de execuţie realizat şi începem să elaborăm documentaţia pentru execuţia lucrărilor”.

DJ 543 Corabia-Izbiceni de la DN 54, de la intrarea în oraşul Corabia, traversează localitatea Izbiceni, se termină la intersecţia cu DJ 642 şi se continuă până la graniţa cu judeţul Teleorman.

*

„În afară de lungimea drumului pe care se vor executa lucrări de reabilitare, avem în proiect, în documentaţia tehnică, prevăzute amenajarea a 39 de drumuri laterale pe o lungime de 25 de metri fiecare, 69 podeţe tubulare cu diametrul de 600 de milimetri, un podeţ transversal cu diametrul de 800 de milimetri, semnalizare rutieră şi şanţuri pe 1.600 de metri liniari şi marcaje rutiere, cu borne kilometrice, cu toate elementele semnalizării rutiere”, a mai declarat Daniela Lungu.

*

Lucrări demarate în primăvară

*

Reprezentantul CJ Olt crede că, dacă totul va merge conform planului de implementare a proiectului, lucrările vor demara în martie 2102 şi se vor finaliza până la sfârşitul anului viitor.

*

„Lucrăm la documentaţie şi sperăm ca după ce organizăm procedura de licitaţie, începând cu primăvara anului viitor, când vremea ne va permite, să începem lucrările de execuţie. Durata de realizare a investiţiei realizată conform proiectului tehnic de execuţie este de 15 luni, incluzând şi partea de pregătire şi predare amplasament, organizare de şantier. Durata de executare efectivă a lucrărilor este de 10 luni. Aşa cum ne-am organizat, sperăm că, dacă începem la primăvară, până la sfârşitul anului putem finaliza lucrările”, a declarat Daniela Lungu.


Experienţa în cooperare transfrontalieră, un atu

*

Daniela Lungu a precizat, în cadrul conferinţei de presă de lansare a proiectului, că experienţa anterioară în ceea ce priveşte colaborarea autorităţilor din Olt şi din Pleven a constituit un avantaj în accesarea fondurilor pentru acest proiect.

*

„Înaintea lansării Programului de Cooperare Transfrontalieră, în cadrul Consiliului Judeţean Olt au existat relaţii de cooperarea cu parteneri din Bulgaria, în special din regiunea Pleven, şi am avut o experienţă bogată în cadrul programului Phare. Am avut proiecte finanţate în cadrul acestui program de cooperare transfrontalieră, urmând ca toate relaţiile pe care ni le-am creat să fie fructificate în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria, cu finanţare structurală”, a declarat Daniela Lungu.


*



Sursa: gazetanoua.ro