Toma a fost exclus din PSD la începutul acestui an, principala acuzaţie fiind că acţionează împotriva partidului şi plănuieşte să creeze o altă formaţiune politică în care să atragă şi câţiva pesedişti nemulţumiţi că şi-au pierdut privilegiile. Totul a început din momentul în care acesta a fost schimbat de la şefia grupului PSD din Senat, după ce cu numai două luni înainte (iulie 2010) pierduse şi funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Olt.


Înscrierea lui Toma în UNPR nu este o supriză. Pe 6 mai 2011, senatorul a avut o întrevedere la Slatina cu Gabriel Oprea şi chiar a stat alături de acesta la petrecerea care a avut loc după alegerile din UNPR Olt.


Într-un comunicat de presă, Ion Toma spune că rămâne un om de stânga, dar nu explică de ce, în această postură, susţine un guvern de dreapta. În acelaşi comunicat îl laudă pe Gabriel Oprea, dar şi pe deputatul Valeriu Steriu, deşi este de notorietate că cel din urmă a plecat din PSD în cea mai mare măsură din cauza lui. Promotor al unor interese personale şi de grup, Toma are tupeul să spună că „dacă nu ar fi existat UNPR, România ar fi fost astăzi într-o situaţie mult mai dificilă” şi că înscrierea sa în partidul condus de „şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase” (aşa cum l-a caracterizat Traian Băsescu pe Oprea în vremurile când erau adversari politic) a decis-o în urma consultării sale „inclusiv cu alegătorii din Olt”.



Sursa: gazetanoua.ro