Profesorul universitar dr. Petre Gheorghe şi conferenţialul universitar Lucian Amon au coordonat săpăturile care au avut loc în perioada 5-15 iulie. Echipele de săpători au fost formate din studenţi, profesori, arheologi şi muncitori zilieri plătiţi de către primăria din Corabia, prin serviciul de ajutor social.

16 monede lângă un perete interior

Printre obiectele scoase la lumină de către grupul de cercetători se află şi 16 monede.

*

„Au fost descoperite 16 monede, dintre care una bizantină, una din secolul al treilea era noastră, din timpul împăratului Probus, iar restul din perioada domniei împăratului Constantin cel Mare”, spune Mirela Cojoc, directorul Muzeului de Etnografie şi Arheologie din Corabia şi totodată arheolog debutant.


Monedele au fost descoperite lângă peretele interior al unei clădiri.

*

Potrivit Mirelei Cojoc, „...au mai fost descoperite şi fragmente de ceramică, amfore, mai multe fragmente de aşezări daco-romane, un bol din sticlă şi picioare de pahare aduse din export, obiecte din fier, cum ar fi scoabe, cuie, o vatră de cult, dar şi un zar din piatră. Acesta este cel de-al doilea zar găsit în aceste locuri”.

O treime din cetate, necercetată

Ultima serie de săpături a avut loc în casetele de suprafaţă descoperite în anul 2002.

*

„A fost cercetată o suprafaţă de 36 de metri pătraţi situată la est de clădirea cu Hipocaustul. Acest lucru are loc după ce, în urmă cu câţiva ani, s-a mers adânc în casete până la al doilea nivel dacic. Având în vedere săpăturile care au avut loc până acum, se poate spune că au fost deja cercetate două treimi din Cetatea Sucidavei. În spaţiul rămas neatins s-ar putea afla templul zeiţei Nemesis, protectoarea cetăţii”, mai afirmă Mirela Cojoc.

Proiect de trei milioane de euro, în aşteptare

Un proiect pentru reabilitarea construcţiei seculare şi crearea unui cadru turistic în zona vechii Cetăţi Sucidava a fost aprobat de doi ani, însă nu sunt fonduri pentru demararea lucrărilor.

*

„S-a depus un proiect de reabilitare prin ADR Sud-Vest Oltenia prin axa 5-1- reabilitarea monumentelor istorice în anul 2009, care a fost declarat eligibil. Momentan se aşteaptă realocarea de fonduri pentru demararea proiectului. Cetatea Sucidava este unicat în Oltenia, am putea spune că este o «Histrie» a Olteniei. Prin proiect s-ar putea ridica numărul foarte mic de vizitatori din prezent, ar fi realizat un muzeu modern, laboratoare moderne, ar putea fi creat un circuit de vizitare, situl ar fi împrejmuit,* s-ar face şi o legătură cu podul împăratului Constantin cel Mare”, spune arheologul.


La Sucidava, săpăturile au loc anual, în perioade scurte a câte două, trei săptămâni, atunci când studenţii Universităţii din Craiova se află în perioada de practică, îndrumaţi de către cadrele didactice. În acest ritm, „comorile” Sucidavei mai au de aşteptat ani buni până vor vedea lumina zilei.



Sursa: gazetanoua.ro