Fără să mai aştepte (cum anunţaseră iniţial), din partea juriştilor Uniunii, stabilirea temeiurilor constituţionale pentru trimiterea lui Traian Băsescu, mai deveme, la pensie, liderii USL s-au grăbit alaltăieri să anunţe declanşarea aţiunilor de suspendare a acestuia din funcţia de şef al statului. Un prim considerent pentru acest demers porneşte de la recentele alegaţii (televizate) ale preşedintelui potrivit cărora, indiferent de ceea ce va decide Curtea Constituţională privind legea îngheţării pensiilor şi a salariilor, dl Băsescu a decis că „bani nu există”. Deci domnia sa dă semnalul (şi nu e prima dată când o face) că deciziile Înaltei Curţi pot fi ignorate. E suficient un asemenea argument pentru iniţierea suspendării?

*

Crin Antonescu, copreşedinte al USL, susţine că „în România s-a petrecut un proces de gravă erodare a statului de drept, de substituire a instituţiilor acestui stat de drept şi, practic, voinţa şi acţiunea politică s-au concentrat în mod neconstituţional în mâna unui singur om”. Ceea ce spune liderul PNL e perfect adevărat. În fauna politicianistă autohtonă de azi nu cred că mai există un alt „ales” mai controversat şi mai contestat de către români. Cum a reuşit el, în două rânduri, să smulgă in extremis prin „ciuruială” şi alte potlogătii electorale, victoria la prezidenţiale sunt fapte halucinante înscrise cu cruce neagră în cronica naţională. În primul mandat a izbutit trista performanţă să facă praf alianţa care-l adusese la putere şi să fractureze ţara în două, să o înrăiască şi să o dezbine. Clasa politică şi-a dat atunci seama că e un ins fără scrupule, rudimentar, conflictual şi primejdios pentru climatul social. A reuşit să-l suspende pentru asta, dar poporul, minţit cu neruşinare, l-a salvat de la mazilire. Din lecţia asta, marinarul a învăţat că întoarcerea la popor e apă de ploaie şi că legislativul, Curtea Constituţională, Parchetul şi Guvernul sunt instrumentele „de bază” prin care să-şi securizeze fotoliul de preşedinte. În al doilea mandat, a tras sforile, a comis abuzuri scandaloase, în dispreţul Constituţiei, ca să şi le aservească. Astăzi, satrapul de la Cotroceni le are pe toate la discreţie. Poate să-şi facă de cap, să dezbine, să asmută categorii profesionale între ele, să decidă de unul singur tăieri, amputări, îngheţări, fără să mai dea nimănui socoteală.

*

Ce şanse are, în aceste condiţii, acţiunea de suspendare declanşată de Opoziţie? O asemenea iniţiativă trebuie să treacă de Parlament, să fie agreată de Curtea Constituţională şi abia după aceea să ajungă la referendum, situaţie în care 90 la sută dintre români l-ar trimite pe dom’ Băsescu, înapoi, la flota maritimă pe care a mătrăşit-o. Înainte de toate, aritmetica parlamentară ne arată că suspendarea e, deocamdată, iluzorie. Să te legeni în speranţa că, scârbiţi de comportamentul scadalos al preşedintelui, vreo 20 şi ceva de aleşi din arcul guvernamental ar vota pentru suspendare e pierdere de timp. Niciunul dintre lingăii cărora Băsescu le-a dat osul de ros nu va pleca de la... măcelărie. Singura raţiune a demersului USL o văd în faptul că, în bătălia pentru suspendare, electoraul va vedea mai bine ce hram poartă slugoii din Parlament (ai lui Băsescu) decişi să-şi apere cu dinţii privilegiile şi să nu ţină cont de voinţa majorităţii covârşitoare a românilor.
*



Sursa: gazetanoua.ro