Anual, ne trec prin mâini zeci de bancnote. Puţini se întreabă, însă, când a apărut prima bancnotă de hârtie sau când a fost instalat primul ATM din lume. Cei de la Time au făcut o listă cu cele mai puţin cunoscute lucruri despre bani.

Cea mai mare bancnotă

De dimensiunea unei coli A4, cea mai mare bancnotă este cea de 100.000 de pesos, tipărita de guvernul filipinez în 1998. Vorbim însă de o ediţie de colecţie care a putut fi cumpărată cu echivalentul a 3.700 de dolari.

1 la un milion

Hârtia de un milion de lire sterline a fost pusă în circulaţie de Bank of England în 1948, dar a fost retrasă după câteva luni. Câteva exemplare au ajuns în colecţii private, iar în 2008, două bancnote de acest fel au fost vândute la o licitaţie contra a 120.000 de dolari.

Primul bancomat din lume

Inventatorul John Shepherd-Barron a proiectat primul bancomat din lume pe care l-a prezentant băncii britanice Barclays. Primul model a fost instalat în 1967 şi funcţiona pe baza unui cod PIN, însă, pentru a fi încasate cecurile erau impregnante cu o substanţă care imita banda magnetică pe baza căreia sunt eliberaţi acum banii. Mai mult, faţă de aparatele moderne, bancomatul nu percepea taxe suplimentare.

Durata de viaţă a banilor

Toate bancnotele au un termen de “expirare”. Cu cât au o valoare mai mică, cu atât se vor strica mai repede pentru că sunt mult mai folosite. Astfel, o hârtie de un dolar rezistă până la 21 de luni, iar una de 100 de dolari până la şapte ani.

Banii sunt murdari, la propriu

Banii pe care îi purtăm zi de zi în portofel sau în buzunar sunt plini de bacterii. Doar în SUA, un studiu arată ca 94% din bancnotele testate aveau germeni activi. Mai mult, banii de hârtie pot transmite un virus gripal timp de 17 zile de când au intrat în contact cu o persoana purtătoare.

Primii bani de hârtie

Bancnotele de hârtie au fost prima dată folosite de chinezi în timpul dinastiei Tang, cu 500 de ani înainte ca practica să devină o obişnuinţă în Europa, în secolul al 17-lea.

Sursa: www.incont.ro