Pe 8 martie se sărbătoreşte, în toată lumea, Ziua Femeii. Reprezentantele sexului frumos primesc flori şi în cinstea lor se organizează evenimente speciale. Ziua Internaţională a Femeii, o zi cu implicaţii istorice şi politice, este celebrată de 100 de ani.

În anul 1911, o activistă socialistă din Germania, Clara Zetkin, a organizat pentru prima oară ceea ce va purta numele de Ziua Internaţională a Femeii. În luna martie, femei din Germania, Austria, Danemarca, Rusia şi alte ţări europene au organizat o serie de marşuri pentru a promova drepturile femeii în lume.

În zorii Primului Război Mondial, în timpul campaniilor pentru pace, rusoaicele au sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii, în ultima duminică din februarie 1913. În urma Revoluţiei din octombrie 1917, bolşevica Alexandra Kollontai l-a convins pe Lenin să oficializeze Ziua Internaţională a Femeii în Uniunea Sovietică.

În vestul Europei, Ziua Internaţională a Femeii a fost serbată, în perioada 1910-1920, după care a ieşit din atenţia publicului. Abia în anii ‘60, ea a fost readusă la viaţă de puternica expansiune a grupurilor feministe.

În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor - soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor.

În data de 8 martie, Ziua Femeii este sărbătorită în ţări precum Albania, Algeria, Armenia, Australia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Bulgaria, Cambodgia, Chile, Columbia, Croaţia, Cuba, Cipru, Danemarca, Finlanda, Georgia, Grecia, Islanda, India, Italia, Israel, Letonia, Kazahstan, Macedonia, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Turcia, Ucraina, Ungaria, Vietnam.


Sursa: editie.ro