Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, ieri, că, în anul 2010, 81% dintre românii care au cerut viză temporară pentru SUA, respectiv 29.000 de persoane, au primit-o, numărul acestora fiind cu 3.000 mai mare comparativ cu anul 2009. „Românii sunt bineveniţi în Statele Unite şi încurajăm călătoriile în SUA în scop turistic, profesional ori pentru studii. Sunt încântat să precizez că, anul trecut, aproape 29.000 de români au primit vize temporare pentru SUA, cu circa 3.000 mai mulţi decât în 2009, şi vrem să ne asigurăm şi în continuare că procesul de solicitare a vizei este simplu şi clar”, a spus Mark Gitenstein. El a adăugat că cei 29.000 de români care au primit viză temporară pentru SUA reprezintă circa 81% dintre solicitanţi. „Este un procent bun, dar este adevărat că nu toţi cei care solicită o viză temporară îndeplinesc criteriile necesare acordării vizei”, a spus Gitenstein.

„Anul acesta am introdus şi un nou serviciu pentru persoanele care greşesc la completarea formularului online. Acum le contactăm înaintea interviului, pentru a le ajuta să facă modificările necesare înainte să se prezinte la interviul pentru viză. Acest lucru a redus durata de aşteptare şi necesitatea ca solicitanţii să se prezinte de mai multe ori la Secţia Consulară în 15% dintre cazuri” , a mai spus ambasadorul.

Diplomatul american a spus că „îi sfătuieşte ferm” pe solicitanţii de viză respinşi să nu formuleze noi cereri până în momentul în care situaţia lor se schimbă: „Conform legii americane a imigrării, persoanele refuzate pot solicita din nou viza ori de câte ori doresc, dar noi le sfătuim ferm să nu facă acest lucru. Ştim, însă, că situaţia unei persoane se poate schimba. Încurajăm persoanele să solicite din nou viza doar dacă şi atunci când situaţia lor a înregistrat schimbări considerable şi pozitive”. Ambasadorul a făcut aceste declaraţii la un eveniment dedicat campaniei de informare „Viză pentru SUA”. Evenimentul, organizat de MAE şi ambasada SUA, a fost lansat în 2010 şi va continua şi în acest an.

cvlpress.ro