Universităţile sunt nevoite să schimbe calendarul admiterii la studiile de masterat programate pentru luna iulie. Ministerul Educaţiei vrea ca înscrierile să fie reprogramate în septembrie după clasificarea universităţilor.

Clasificarea va schimba planurile de şcolarizare a unităţilor de învăţământ superior pentru anul şcolar viitor. „Universităţile care au planificat în iulie admiterea la master trebuie să schimbe data, întrucât concursul nu va putea fi organizat decât în septembrie. În iulie este în plină desfăşurare procesul de clasificare a universităţilor. Locurile la master vor fi acordate numai în baza clasificării universităilor, întrucât nu toate instituţiile de învăţământ îndeplinesc criteriile pentru organizarea acestei forme de pregătire”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Universităţile vor fi clasificate împreună cu experţi ai Asociaţiei Universităţilor Europene în baza datelor transmise până în 23 mai de către fiecare instituţie de învăţământ superior, iar clasarea intenţionată într-o categorie superioară celei reale ar putea fi sancţionată pentru declaraţii false. Profesorii universitari nu sunt de acord cu amânarea organizării concursului la specializările de master şi susţin că afectaţi de aceste schimbări vor fi absolvenţii cursurilor de licenţă, întrucât vor fi nevoiţi să susţină un program de pregătire continuă pe toată durata verii, pentru a nu pierde cunoştinţele.