Reprezentanţii Direcţiei Agricole Dolj s-au plâns prefectului de Dolj, Nicolae Giugea, că din cauza nisipurilor zburătoare din sudul judeţului, zona poate fi declarată defavorizată.

De asemenea, aceştia au solicitat ca judeţul Dolj să fie declarată zonă defavorizată. „Toată lumea spune că au crescut foarte mult preţurile – la hrana săracului. A crescut foarte mult preţul la cartof. Ani de zile, ştim foarte bine, că au fost aduşi din import la preţ de dumping şi uite că le-a reuşit treaba, în momentul de faţă producătorii noştri au intrat într-un con de umbră, de atâţia ani. În momentul de faţă, preţul cartofilor poate sări uşor de 3 lei şi e foarte mult. O să facem şi la ministerul agriculturii propuneri, inclusiv acesta e un aspect care nu trebuie neglijat la nivelul judeţului Dolj, pentru culturile extra timpurii, inclusiv la cartof, să solicităm sprijin. Eu vreau să facem împreună cu dumneavoastră şi cu toate instituţiile abilitate la nivelul judeţului, tot ce trebuie ca cel puţin în stânga Jiului, cel puţin în zona de nisipuri zburătoare, cele din totalul de 70.000 de hectare, câte sunt la nivelul judeţului Dolj, să facem o colaborare şi cu prefectura judeţului Olt şi cu toate instituţiile din judeţ ale dumnealor, astfel încât zona această să fie declarată drept zonă defavorizată. Aceasta e realitatea”, a declarat Ştefan Grigore, reprezentantul Direcţiei Agricole Dolj.
Acesta a mai precizat că la Guvern există din 2009 o propunere din partea Direcţiei Agricole pentru declararea zonei ca fiind una defavorizată. “În şedinţă de guvern în 2009 când eram la minister eu am prezentat o notă aprobată de guvernul României prin care susţineam declararea drept zonă defavorizată a acestei zone nisipoase din stânga Jiului, deci preambulul e făcut şi e un pas important. O să facem o documentaţie foarte serioasă, cu tot ce înseamnă toată treaba asta, cu efectele asupra populaţiei, animalelor, plantelor, tot ceea ce înseamnă”, a mai precizat Ştefan Grigore.

Sursa: www.lupamea.ro