Potrivit directorului Institutului de Fizică Nucleară, Nicolae Zamfir, au fost descoperite valori extrem de mici, fără impact asupra populaţiei şi a mediului, de iod radioactiv, informează gândul.info.

Acestea apar în apa de ploaie din zonele Braşov şi Slănic Prahova şi din laptele de oaie provenit din Slănic. Măsurătorile, care au fost făcute în laboratorul de cercetări din mina de sare de la Slănic Prahova, nu ar trebui să ne îngrijoreze deocamdată, spune Nicolae Zamfir, întrucât valorile sunt extrem de mici. " Valorile sunt atât de mici încât intră în <<zgomotul de fond>>", a precizat el. Potrivit directorului Institutului de Fizică Nucleară, iodul radioactiv descoperit în zona Slănic provine, cel mai probabil, de la centrala de la Fukushima . "Sigur dacă emisia radioactivă de la Fukushima va fi de 1000, de 100.000, de un milion de ori mai mare, acest lucru ne va afecta şi pe noi", crede Nicolae Zamfir.

Cercetătorii de la Institutul de Fizică Nucleară au început să ia probe de apă de ploaie şi de lapte de oaie la puţină vreme după ce norul radioactiv din Japonia a ajuns în România. Acesta a fost semnalat pe teritoriul ţării noastre pe 25-26 martie, iar pe 27 martie oamenii de ştiinţă au luat mostre de apă de ploaie din Braşov. În aceeaşi zi, dar şi pe 29 martie şi 2 aprilie, a recoltat astfel de probe şi din Slănic Prahova, de unde provenea şi laptele de oaie supus analizelor. Măsurătorile au fost efectuate în laboratorul din salina Slănic Prahova.

Sursa: www.lupamea.ro