Zece gospodării din satul Artanu, aparţinând comunei gorjene Negomir, sunt în pericol după ce, în noaptea de luni spre marţi, s-a reactivat o alunecare de teren, în urma creşterii temperaturilor şi topirii zăpezii.

Primarul comunei Negomir, Ion Gruescu, a declarat corespondentului NewsIn, marţi, că a fost anunţat despre reactivarea alunecării în cursul nopţii trecute. În zona afectată s-au deplasat reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, ai Inspectoratului în Construcţii şi ai Prefecturii Gorj.

"A plecat dealul din nou, este periculos pentru că au anunţat ploi semnificative şi asta va însemna o înrăutăţire a situaţiei de aici. Anul trecut a alunecat prima dată terenul, ne temem să nu o ia la vale cu tot cu case. De la alunecare şi până la cea mai apropiată casă sunt mai puţin de 30 metri. Azi-noapte am venit de două ori să văd ce se întâmplă. Este cumplit pentru săteni să stea cu frica în sân", a declarat primarul Ion Gruescu.

Până acum nu a fost luată măsura evacuării familiilor, dar autorităţile locale iau în calcul şi această variantă în cazul în care terenul nu se va stabiliza.

Autorităţile locale din Negomir au realizat, încă de anul trecut, un proiect de realizare a unui zid de sprijin, care a fost evaluat la suma de 1,4 milioane lei. "Am făcut toată documentaţia, am trimis la Guvern, dar ni s-a spus că nu sunt bani. Acum, dacă alunecarea va continua, zidul care va trebui realizat va fi mult mai mare şi mult mai scump. Probabil dublu ca sumă. Dumnezeu ştie de se vor găsi bani pentru noi", a spus primarul Ion Gruescu.

Edilul va merge la Târgu-Jiu pentru a solicita încă o dată ajutorul Prefecturii şi Consiliului Judeţean Gorj. "Vom cere autorităţilor judeţene să ne ajute, să transmită la Bucureşti situaţia din localitate, în speranţa că Guvernul va aloca bani pentru construirea unui zid de sprijin, care să stopeze alunecările de teren. Deocamdată, însă, localnicii aşteaptă ca fenomenul să se oprească, dacă solul se va mai întări. Riscul ca gospodăriile lor să fie înghiţite de pământ este, însă, destul de mare", a mai afirmat primarul Ion Gruescu.


Sursa: editie.ro