Şeful ANAF, Sorin Blejnar, a declarat ieri că nu există o sesizare penală a ANAF către DNA cu referire la senatorul PSD Dan Şova sau liderul social-democrat Victor Ponta – după ce, în cursul dimineţii, apăruse această informaţie, pe surse – ci este o sesizare generală, care vizează activitatea derulată de complexurile energetice Turceni şi Rovinari între 2007-2009. Preşedintele ANAF a explicat că, recent, a fost finalizat un control financiar la cele două companii de stat şi s-a constatat că, în perioada 2007-2009, conducerile acestora au cauzat prejudicii de 16-17 milioane euro. „Ca urmare a acestor constatări, a fost sesizată Direcţia Naţională Anticorupţie, Biroul Teritorial Târgu Jiu, pentru a vedea dacă sunt întrunite şi elementele constitutive a unor infracţiuni economice. (…) Printre societăţile care au concurat, în opinia noastră, la realizarea acestui prejudiciu se află şi o societate de avocatură, cea a domnului Şova, actual senator, care, în opinia noastră, a încheiat nişte contracte care nu îndeplinesc condiţiile de legalitate”, a explicat Blejnar. Potrivit spuselor acestuia, din verificări a rezultat că avocaţii firmei „Şova şi Asociaţii” facturau 27-28 de ore de muncă pe zi.

Liderul PSD „nu are legătură cu acest subiect”

„Această sesizare nu-l vizează deloc pe domnul Ponta, dacă acesta este răspunsul pe care-l aşteptaţi. Domnul Ponta nu are nici o legătură cu acest subiect, el nu a avut contracte cu Rovinari şi cu Turceni”, a ţinut să sublinieze Blejnar. „Noi derulăm o acţiune de verificare la cabinetul de avocatură al domnului Ponta. Deocamdată nu ne-au fost puse actele la dispoziţie, iar când vom avea acces la documente vom putea constata dacă o parte din bani au ajuns acolo sau nu. Noi nu facem vendete politice şi nu încercăm să speculăm. Nu încerc să îl asociez pe Ponta cu acest aşa zis scandal de la Rovinari şi Turceni”, a precizat Blejnar.

Ponta: „Nu doresc să comentez”

Preşedintele PSD a declarat că nu comentează informaţiile pe surse cu privire la prezumtiva chemare a sa şi a lui Dan Şova la DNA, în urma unei sesizări făcute de ANAF. „Înţeleg că este vorba de o informaţie pe surse, care nu a fost confirmată oficial, pe care nu doresc să o comentez. Am auzit chiar că domnul Blejnar ar fi infirmat, ulterior, că ar fi vorba despre persoana mea. Personal, nu am primit nici o informare cu privire la acest caz. Dacă, în perioada următoare, voi fi chemat la instituţiile statului, cu siguranţă mă voi prezenta pentru a-mi spune punctul de vedere. În rest, chiar nu este nimic de comentat”.

„Acel control al ANAF nu există”

În schimb, senatorul Dan Şova a reacţionat: „Aici este o chestiune comică, acel control al ANAF nu există. Zilele trecute, fosta mea firmă a primit o adresă de la ANAF (…) prin care ANAF ne scrie că nu avem calitate să avem acel act de control. Când ţi se spune asta, am rezerve că acea sesizare are legătură cu mine sau cu Victor Ponta. Ni se spune că nu avem calitatea de a vedea acel act. Absolut totul a fost o relaţie normală, obţinută în condiţii de competitivitate, 40 de euro pe oră, profiturile produse de fosta mea firmă la Rovinari şi Turceni se ridică la peste 50 de milioane de euro. Dacă cineva ar vrea să lege acele contracte de mine şi de domnul Ponta e imposibil, pentru că eu eram la studii la Londra, iar domnul Ponta nu a acordat niciodată consultanţă pentru Rovinari şi Turceni (…)”.

Sursa: cvlpress.ro