Nokia a plătit în 2008, 200 de milioane de euro compensaţii financiare celor 2.300 de angajaţi rămaşi fără slujbă prin închiderea fabricii de la Bochum-Germania şi relocarea acesteia la Cluj în comuna Jucu.

Presa internaţională notează că în aprilie 2008, negocierile dintre reprezentanţii sindicali şi conducerea Nokia, privind condiţiile de încetare a contractelor de muncă, de pe urma închiderii fabricii, s-au finalizat cu alocarea a 200 de milioane de euro în “acompaniamentul social”. Practic, 185 de milioane de euro au fost folosite pentru salariile compensatorii ale celor 2.300 de angajaţi rămaşi fără locuri de muncă, în timp ce 15 milioane de euro au fost plătiţi, sub formă de salarii de transfer, pentru un întreg an personalului afectat.

Dacă oferta iniţială a Nokia a fost de 70 de milioane de euro, negociatorii sindicali au reuşit să obţină o sumă medie compensatorie de 80.000 de euro pentru fiecare angajat. “Aşa cum am anunţat în luna ianuarie, când am început discuţiile privind închiderea fabricii de la Bochum, Nokia a fost de acord cu un plan social corect şi responsabil. Suntem conştienţi că închiderea este dureroasă şi îi va afecta atât pe angajaţi, cât şi pe familiile lor.

“Devreme ce avem responsabilităţi clare faţă de angajaţii noştri aflaţi în această dificilă situaţie, una dintre principalele noastre griji, încă de la început, a fost să compensăm pierderea slujbelor într-o formă respectabilă şi corectă”, a declarat, la acea vreme, vicepreşedintele executiv al Nokia şi directorul Biroului de Coordonare al Nokia GmbH, Veli Sundbäck.

Anunţul Nokia de a părăsi zona industrială a Ruhr-ului, în favoarea României a atras un boicot generalizat al sindicatelor şi al populaţiei din Germania care şi-au anunţat intenţiile de a nu mai cumpăra telefoane produse de gigantul finlandez. Politicienii de stânga din Germania au acuzat Nokia că a devenit o “caravană capitalistă” prin deciziile de bussines pe care le ia şi prin care urmăreşte strict reducerea costurilor de producţie.

Cei 2000 de angajaţi ai Nokia rămân pe drumuri din 1 aprilie 2012

Angajaţii de la fabrica de telefoane mobile din Jucu, loviţi de decizia conducerii societăţii Nokia de a închide punctul de lucru până la finalul lui 2011, vor deveni şomeri după data de 31 martie 2012. Sindicatul va negocia cu conducerea fabricii valoarea plăţilor compensatorii pentru foştii salariaţi.

“Ca primă măsură de acompaniament social, compania a oferit această variantă: ca angajaţii să îşi înceteze raporturile de muncă în 31 martie 2012. Până atunci ei vor mai desfăşura activităţi de salariat, vor fi integraţi în programe de calificare profesională şi de preconcediere unde vor fi îndrumaţi către alte posibilităţi de angajare. Asta este oferta făcută de ei. Pachetul compensatoriu urmează să îl negociem”, a declarat pentru şeful Sindicatului Nokia Metal, Valentin Ilcaş – vicepreşedinte al Cartel Alfa Cluj.

Angajaţii Nokia nu deţin un contract colectiv de muncă în care să se prevadă obligativitatea plăţilor compensatorii, însă, spune Ilcaş, că “la momentul când va fi nevoie”, compania finlandeză s-a arătat deschisă să negocieze valoarea unor plăţi care să amortizeze pierderea locurilor de muncă. “Zvonuri că se va închide fabrica sunt de la începutul anului, de când s-a închis la Cluj divizia de soft. Ei spun că au iniţiat contacte cu Guvernul, cu autorităţile să găsească o soluţie la aceasta problema.

*************