Explozia s-a produs în faţa unui centru de conferinţe, care se află în faţa gării centrale din Ierusalim.

O explozie s-a produs în Ierusalim, în centrul oraşului, şi s-a soldat cu doi morţi şi peste 30 de răniţi. Răniţii au fost duşi la spitalul Hadasa.

Un dispozitiv exploziv a fost ataşat de o cabină telefonică în locul în care s-a produs explozia din Ierusalim, a anunţat poliţia.

Nu este clar dacă atacul a fost comis de un kamikaze. Intrarea în oraş a fost închisă, iar poliţia şi ambulanţele au sosit la faţa locului.

Explozia s-a produs în faţa unui centru de conferinţe, care se află în faţa gării centrale din Ierusalim.

Atacul vine după ce vicepremierul israelian Silvan Shalom a avertizat miercuri că Israelul ar putea lansa o nouă ofensivă militară în Fâşia Gaza, controlată de Hamas, după ce mai multe rachete şi obuze de mortieră au fost lansate din regiune în deşertul Negev. Jihadul Islamic, o facţiune mai mică din Gaza şi aliat Hamas, a revendicat două atacuri asupra Be’er Sheva şi unul asupra Ashdod, relatează cotidianul Haaretz.

Atacurile intervin pe fondul unei intensificări a schimburilor de focuri de armă între Israel şi Hamas, soldate marţi cu moartea a patru civili palestinieni şi cinci militanţi.

Vicepremierul Silvan Shalon a declarat pentru Israel Radio că situaţia aminteşte de evenimentele de dinainte de ofensiva israeliană din Gaza din 2008-2009, soldată cu moartea a circa 1.400 de palestinieni.


“Este posibil să trebuiască să ne întoarcem la acea operaţiune”, a spus Shalon. “Spun asta deşi ştiu că un astfel de lucru ar aduce regiunea într-o situaţie mult mai explozivă”, a adăugat el.

Oficialul a avertizat că, dacă tirurile de rachete vor continua, Guvernul de la Ierusalim va fi obligat să lanseze o operaţiune amplă pentru a îndepărta regimul Hamas. Operaţiunea ar urma să vizeze liderii şi comandanţii mişcărilor teroriste, nu doar tunele şi zonele deschise, potrivit lui.

Ministrul culturii, Limor Livnat, a adoptat un ton similar, spunând că Israelul ar putea fi nevoit să lanseze operaţiunea “Cast Lead 2”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a anulat vizita la Moscova, în urma atentatului de miercuri, anunţă Haaretz.


Premierul israelian şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, urmau să se afle la Moscova săptămâna aceasta în acelaşi timp, dar nu aveau planificată vreo întâlnire directă.

Kremlinul a anunţat săptămâna trecută că Abbas se va afla în Rusia de marţi până joi şi că are programată marţi o întâlnire cu preşedintele Dmitri Medvedev. Netanyahu urma să poarte joi convorbiri cu preşedintele Medvedev, premierul Vladimir Putin şi ministrul de externe Serghei Lavrov.

Un oficial israelian citat de Jerusalem Post a declarat că Netanyahu este dispus să se întâlnească oriunde cu Abbas, dar nu acesta este scopul vizitei sale la Moscova.

Kremlinul a avut grijă în ultimii ani să-i invite cam în acelaşi perioade pe liderii israelian şi palestinian. Ultima dată Netanyahu a fost la Kremlin în februarie 2010, iar înaintea lui fuseseră, cu două săptămâni înainte, atât Abbas, cât şi liderul Hamas, Khaled Meshaal.

Programarea acestor vizite a dat naştere speculaţiilor că Moscova încearcă să creeze impresia că este un actor major în regiune, capabilă să angajeze un dialog cu toate părţile aflate în conflict.

Preşedintele Medvedev a venit până la Ierihon în ianuarie, din Iordania, dar nu a ajuns la Ierusalim în vizită oficială, din cauza unei greve a Ministerului de Externe. Vizita lui Netanyahu la Moscova de săptămâna aceasta ar fi fost destinată să pună la punct agenda acestei vizite ratate a liderului rus.


Sursa: editie.ro