Temperaturile ridicate din ultima vreme i-au împins pe craioveni să caute răcoarea cu orice preţ, fără a mai ţine cont dacă locurile de îmbăiere alese sunt sau nu amenajate corespunzător. În aceste condiţii, medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) avertizează că în judeţul Dolj nu există zone naturale în care scăldatul să fie permis.

Doljenii dornici să-şi petreacă o zi la plajă ar trebui să se gândească de două ori înainte să meargă într-un loc neautorizat pentru scăldat. Cel puţin asta susţin specialiştii DSP Dolj care atrag atenţia asupra riscurilor la care se expun cei ce fac baie în râuri, bălţi, iazuri sau chiar canale de irigaţie ori în locuri cunoscute cu probleme legate de igienă, de unde pot contacta diferite boli de piele contagioase. Din acest motiv, sunt recomandate doar bazele de agrement autorizate, unde oamenii pot să meargă la scăldat în condiţii de siguranţă, fiind respectate normele minime de igienă pentru îmbăiere.

De altfel, pentru a evita apariţia oricărui incident, de la începutul sezonului estival, autorităţile sanitare monitorizează în permanenţă ştrandurile şi piscinele ce funcţionează în Craiova, dar şi în alte localităţi de pe raza judeţului Dolj. Controalele vizează respectarea indicatorilor igienico-sanitari, fiind verificată atât calitatea apei, cât şi starea în care se găsesc plajele. „Există destui oameni care fac baie în locuri neamenajate corespunzător, fapt ce determină riscuri majore pentru sănătatea populaţiei. Acest lucru se întâmplă mai ales în mediul rural, unde oamenii nu ţin cont de riscuri. Asta deşi ar trebui să ştie că bălţile, iazurile, râurile sau canalele de irigaţie pot fi periculoase pentru sănătate. Trebuie spus, încă de la început, că în judeţul nostru nu există nicio zonă naturală amenajată pentru îmbăiere. Asta pentru că aceste zone nu au plajă amenajată, grupuri sanitare sau duşuri”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Riscuri pentru sănătate

Riscurile pentru sănătate sunt multiple, mai ales în rândul copiilor. Aceştia se expun atât unor afecţiuni dermatologice, cât şi unor infecţii sau tulburări digestive. Epidemiologii spun că există pericolul contactării unor boli precum leptospiroza – afecţiune foarte gravă care afectează rinichii şi apoi starea generală de sănătate –, meningita, boli de piele, aşa cum ar fi micozele sau eczemele, boli digestive prin ingerare de apă – hepatita de tip A, dizenterie – afecţiuni ale ochilor şi urechilor. În cazul în care au contactat o boală după scăldat, craiovenii sunt sfătuiţi să se adreseze imediat medicului de familie, care va stabili dacă afecţiunea respectivă se poate trata la domiciliu sau este cazul ca pacientul să se interneze în spital.

Bilanţ după „Codul galben” de caniculă

Tot ieri, cei de la DSP Dolj au prezentat şi un bilanţ cu privire la modul în care autorităţile au acţionat în zilele în care a fost instituit „Cod galben” de caniculă. În acest răstimp, zece persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au căzut pe stradă din cauza temperaturilor ridicate. Din fericire nu s-a înregistrat niciun deces. În schimb, în acest interval, numărul de solicitări la Serviciul de Ambulanţă Judeţean a oscilat între 214 şi 262 de apeluri pe zi. Au fost mai multe cereri în primele zile de caniculă, semn că doljenii s-au adaptat apoi temperaturilor ridicate. Totodată, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică au controlat în această perioadă unităţile medico-sociale, condiţiile de asigurare a asistenţei medicale, condiţiile igienico-sanitare de cazare şi alimentaţie, dar şi modul în care au fost depozitate, colectate şi evacuate deşeurile. Potrivit autorităţilor, nu s-au descoperit nereguli majore.