În România funcţionează, de la sfârşitul săptămânii trecute, primele dispecerate medicale integrate ale serviciilor de ambulanţă şi I.S.U., sub forma unor centre-pilot. La sfârşitul acestei săptămâni, Ministerul Sănătăţii şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă au inaugurat, la Sibiu şi Baia Mare, Direcţia pentru apelul unic de urgenţă 112, primele două proiecte pilot de integrare a dispeceratelor de ambulanţă cu cele ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă – care include şi SMURD.

„Integrarea dispeceratelor înseamnă concentrarea în acelaşi loc a resurselor umane şi materiale care deservesc cele două instituţii, respectiv ISU (Pompieri – SMURD) şi ambulanţă. Prin această măsură urmărim dezvoltarea unui management mult mai eficient la nivelul resurselor de intervenţie, dar şi o colaborare directă mult mai bună între toate instituţiile şi serviciile care au rol în intervenţia de urgenţă tehnică, precum şi cea medicală”, a declarat Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Acesta a mai adăugat că măsura mai urmăreşte şi scăderea timpilor de decizie la trimiterea resurselor de intervenţie ale instituţiilor amintite pentru acordarea de prim ajutor, asistenţă medicală de urgenţă şi descarcerare.

De asemenea, prin crearea acestor dispecerate medicale integrate, organizate în spaţii puse la dispoziţie de inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă, se urmăreşte şi creşterea eficienţei utilizării resurselor umane, materiale şi financiare alocate de către instituţiile publice. Proiectele pilot vor fi evaluate pe parcursul a două-trei luni, urmând să fie implementate şi în alte judeţe.

Sursa: cvlpress.ro