Un bărbat s-a ales cu arsuri pe o mare parte din corp, iar opt apartamente dintr-un bloc de garsoniere au fost afectate de suflul unei explozii produse de o acumulare de gaze. De vină se pare că ar fi chiar cel rănit, care şi-ar fi montat acasă un convector pe gaze fără să apeleze la o firmă specializată. Norocul lui a fost că toate locuinţele erau goale, iar fiul lui era la şcoală, altfel numărul răniţilor putea fi şi mai mare.

Sebastian Brumă este rovinăreanul despre care de miercuri seara încoace vorbeşte tot oraşul şi nu numai. Rănile cu care s-a ales l-au băgat direct în spital, din spatele bandajelor acesta recunoscând că avea un convector instalat în garsoniera în care stătea la etajul patru, aparatul fiind însă unul nou. Montarea acestuia trebuia făcută cu o firmă de specialitate, pentru că doar aşa putea fi evitată nenorocirea de acum. Miercuri după-amiază bărbatul a mers din dormitor până la bucătărie, iar când a revenit în cameră o bubuitură puternică a zguduit blocul, imediat izbucnind un incendiu care i-a făcut scrum locuinţa. „Eu l-am văzut când a ieşit să coboare afară.

Era pe picioarele lui, dar era fără haine, era ca un porc de Crăciun de ars ce era. Tremur toată după ce l-am văzut că nu credeam că e posibil aşa ceva, că e doar prin filmele alea de groază. L-am întrebat unde are copilul şi mi-a spus că e la şcoală, după care au sărit vecinii să acorde primul ajutor”, a povestit Georgeta Ciobănică, una dintre locatarele blocului.


Suflul exploziei i-a şocat nu doar pe locatarii din blocul în care stătea rănitul, ci şi din cele învecinate, oamenii ieşind buimaci la ferestre sau în parcări pentru a vedea ce s-a întâmplat. „Dădeam să ies la geam şi atunci am văzut explozia. Stau în blocul vecin şi a fost ca o bombă. Geamurile sunt prin parcul de vizavi, uşile sunt deplasate exagerat de rău, chiar şi la etajul trei, nu doar la el la patru.

E ceva de neimaginat”, a declarat Nicolae Milea. Imaginea interiorului blocului era una dezolantă. Incendiul care a urmat exploziei a afumat tot etajul patru, iar explozia a smuls uşi din balamale şi le-a mutat pe distanţe de câţiva metri. „Nici nu ştiu dacă acesta mai e apartamentul meu la cum arată. E un adevărat dezastru. Peretele de la baie căzu jos, de sus ninge, plouă, nici nu mai ştiu, termopanele sunt ţăndări şi numai ce le pusesem, iar uşa de la intrare zbură peste aia de la hol care, la rândul ei fu mutată în dormitor. E de neimaginat aşa ceva. Nici nu ştiu dacă vom mai repara vreodată că bani e clar că nu avem”, s-a plâns Elena Popescu.

Oamenii aveau prin case mobilă sau electrocasnice noi, la care încă mai plăteau rate. De toate s-a ales praful sau au fost deteriorate de suflul exploziei.

Două echipaje de la pompieri au muncit mai bine de o oră pentru a stinge incendiul, locatarii spunând că prima maşină care a venit, cea de voluntari de la Rovinari, avea rezervorul gol…În ceea ce priveşte cauzele, locatarii au făcut diferite speculaţii, însă furnizorul de gaze a precizat clar că bărbatul rănit în explozie îşi instalase ilegal un convector pe gaze. Racordurile nu erau tocmai în regulă şi, de aici, toată nenorocirea. O anchetă este în curs de desfăşurare pentru a se stabili exact împrejurările în care opt apartamente au fost afectate de explozia şi incendiul ce i-a urmat acesteia.

Cât despre bărbatul rănit, acesta este de ieri dimineaţă pacient la spitalul de arşi din capitală, după ce, anterior, a primit îngrijiri la unităţile din Târgu Jiu şi Rovinari. Bărbatul este şomer şi, spre necazul său, soţia este şi ea internată la spital cu probleme medicale proprii.

Sursa: editie.ro