Blocurile din Craiova, intre agasante si expresive


  1. #1
    FREAKTUNING's Avatar FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist.
    Data de inscriere
    02-10-2005
    Locaţie
    Craiova
    Varsta
    45
    Sex
    M
    Mesaje
    22,776
    Mesaje bazar
    795
    Putere Reputatie
    151
    Reputatie
    13859
    Puncte CF
    1339.7

    Blocurile din Craiova, intre agasante si expresive

    Consilierul liberal Emilian Ştefârţă a întocmit a doua variantă a regulamentului culorilor pentru clădirile din oraş şi intenţionează să-l supună la vot în plenul din luna decembrie.
    Propunerea sa ar fi trebuit să fie dezbătută încă din şedinţa trecută, dar nu a mai fost pusă pe ordinea de zi, lipsindu-i raportul de specialitate. “Într-adevăr, nu avea raport de la Primărie.
    M-am interesat şi eu la domnul arhitect şi mi-a spus că Regulamentul este în ordine, nu are nici un fel de problemă de concepere, dar, fiind vorba de un act normativ care aduce schimbări, trebuie să mai aştepte 30 de zile.
    Am primit asigurări însă că luna viitoare, în decembrie, se va afla pe ordinea de zi şi colegii mei îl vor putea discuta”, a declarat Ştefârţă, arhitect de profesie.

    Liber la orice culoare

    Potrivit acestuia, noutatea cu care vine cel de-al doilea Regulament este că nu mai impune o restricţie la culori, aşa cum se propusese în varianta promovată de Primăria Craiova, prin arhitectul-şef al instituţiei, Mircea Diaconescu. “În primul Regulament se impuneau vreo şase culori pe care trebuia să le respecţi, indiferent dacă îţi plăcea sau nu una dintre ele. Eu am propus să nu se mai ţină cont de această restricţie, să fie liber la orice culoare îşi doreşte proprietarul. Am umblat însă la intensitatea de culoare, aceasta fiind, de fapt, mare problemă a cromaticii din Craiova”. Ştefârţă spune că orice culoare devină pală, plăcută ochiului, dacă se respectă acest criteriu. “Poţi să alegi un violet, considerat foarte strident, dar care devine o nuanţă diafană, de lila”, este de părere consilierul.

    Cu eşantioanele la magazin

    A doua mare noutate constă în faptul că solicitantul va trebui să depună la dosarul pentru autorizaţia de construcţie şi un eşantion cu nuanţa faţadei. “Regulamentul prevede ca proiectantul să specifice de la bun început nuanţa pe care o va avea construcţia. Ca să nu existe nici un dubiu, solicitantul va fi obligat apoi să depună câte un eşantion pentru fiecare parte a clădirii, începând cu soclul şi terminând cu ancadramentele”.
    Cu acelaşi paletar, proprietarul va merge şi la magazin pentru a-şi procura nuanţa pentru faţade. “Am apelat la această metodă a eşantionului ca să nu mai avem discuţii ulterioare. Comisia care va merge să facă recepţia clădirii va avea mostra de culoare, depusă la avizare, şi îi va fi foarte simplu să facă o comparaţie”, a mai spus Ştefârţă.



    Atuul noului proiect: nu lezează expresivitatea

    Arhitectul Ştefârţă susţine că Regulamentul propriu e mai bun pentru că nu lezează expresivitatea. “Am lăsat o portiţă de abatere pentru a nu pune, totuşi, barieră expresivităţii. Poate să vină un mare arhitect care propune o casă vopsită în negru. Dacă era în vigoare primul Regulament, nu ar fi avut cum să o construiască la Craiova. În schimb, după varianta mea, se poate face, cu condiţia să fie într-o intensitate mai moderată ca să nu devină deranjantă la privire. Sau mi-a venit în minte Gaudi, care este un mare arhitect spaniol. Dacă ar fi venit în Craiova, cu siguranţă că nu ar fi avut cum să-şi ridice acele construcţii absolut magnifice pentru că Regulamentul nostru i-ar fi îngrădit imaginaţia”. Pentru cazuri speciale, când se impune o nuanţă mai tare a culorilor, solicitanţii se pot adresa direct comisiei tehnice a Primăriei Craiova sau pot lua derogare de la Ordinul Arhitecţilor.

    Craiova, condamnată la monotonie

    Specialiştii susţin, pe de altă parte, că varianta celor şase culori – alb, galben, bej, gri, verde, bleu – ducea într-un punct mort. Potrivit lui Ştefârţă, dacă s-ar fi aplicat, oraşul ar fi devenit agasant pentru locuitori. “Dacă faci un cvartal de blocuri într-o culoare, chiar şi plăcută să fie, devine obositoare. Gândiţi-vă numai că, de mâine, noi ne-am îmbrăca toţi în smoking-uri. Chiar şi la cumpărături, la piaţă am merge îmbrăcaţi astfel. La început ni s-ar părea foarte frumos, dar mai târziu acest costum elegant ni s-ar părea ca cea mai urâtă salopetă”, este de părere Ştefârţă. Pe lângă acest motiv strict estetic, alesul local invocă şi un motiv obiectiv. Arhitectul spune că, mergând la comercianţii de vopsele, a constatat că nici măcar aceştia nu deţin palete cu culori identice şi, din această cauză, municipalitatea nu ar fi ştiut asupra cărei culori să se oprească.


    *

  2. #2
    Banned laur_scp's Avatar laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati
    Data de inscriere
    06-02-2009
    Locaţie
    Unde nu te astepti!
    Sex
    M
    Mesaje
    6,035
    Mesaje bazar
    31
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    4415
    Puncte CF
    51.0
    Usergroups:
    Trebuie data legea asta inainte sa se apuce toti sa isi renoveze blocurile
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

  3. #3
    Banned constantinconst's Avatar constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor
    Data de inscriere
    28-01-2009
    Sex
    M
    Mesaje
    1,072
    Mesaje bazar
    424
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    542
    Puncte CF
    22.0
    Din nou...prosti.
    Trebuie alese culori in functie de zona, de istoria locului respectiv, de multe alte criterii din care unele trebuie stabilite la momentul executarii lucrarii s.am.d.
    O zona sau o strada poate avea anumite culori, alta zona - alte culori etc.
    Astia vrura sa hotarasca pentru 100 000 de ziduri si locuinte in acelasi timp si pentru totdeauna, astfel incat sa stea acasa , sa doarma linistiti pe burta.
    Gata, s-a hotarat culoarea !...zise Garcea. Hai, la o bere! Terminaram cu serviciul...

    Oricum, se pare ca e o mare revolutie la olteni, vere, din moment ce se gandira ei sa renunte la culorile puternice de verde, mov, violet si violent . Liliiii !
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

Tags for this Thread

Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: