Banca Naţională a României ar putea fi nevoită să-şi ajusteze politicile pentru a atinge ţinta de inflaţie de anul viitor, după ce preţurile vor creşte în acest an cu peste 5%, a afirmat ieri şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks. „Acum trebuie ca BNR să rămână concentrată pe obiectivul de inflaţie pe termen mediu. Pentru 2012 ne asigurăm că vom face ceea ce trebuie pentru a reduce inflaţia. BNR a ratat ţintele de inflaţie din ultimii ani, dar dacă vă uitaţi pe trend veţi vedea că inflaţia este acum o problemă mult mai mică decât în urmă cu zece ani. Vor mai fi şocuri, dar în general tendinţa este de reducere a inflaţiei”, a spus Franks.

Şeful misiunii FMI de evaluare a explicat că BNR trebuie să se uite în această perioadă dacă politica monetară este calibrată corespunzător pentru a atinge ţinta de inflaţie din 2012, întrucât efectele măsurilor de politică monetară au o anumită întârziere. „Nu le spunem ce să facă, le spunem doar: «Aveţi grijă la inflaţie şi luaţi deciziile de politică monetară corespunzătoare»”, a subliniat Franks.

În opinia oficialului FMI, creşterea inflaţiei din acest an a fost cauzată de factori pe care BNR nu-i poate controla, cum sunt preţurile internaţionale la energie şi alimente, dar şi preţurile administrate, a căror modificare este decisă de Guvern. „Prognoza băncii centrale este de 5,1%, iar estimarea noastră este în aceeaşi zonă, dar cifra depinde şi de evoluţia preţurilor administrate (…) Cea mai bună estimare a noastră este că inflaţia va atinge un vârf la jumătatea acestui an, după care va urma un trend descrescător”, a precizat Franks.

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului de variaţie ţintit, de 2-4%. Banca centrală a urcat şi prognoza pentru inflaţia de anul viitor, de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o ţintă de inflaţie de 3% plus/minus un punct procentual. Noua prognoză de inflaţie pentru acest an arată că ţinta de inflaţie va fi ratată pentru al cincilea an consecutiv.

Sursa: www.cvlpress.ro