Premierul Emil Boc a declarat, luni, că proiectul privind reducerea TVA la produsele alimentare de bază nu are acoperire bugetară şi că toţi specialiştii consultaţi au spus că aplicarea acestuia nu duce la scăderea preţurilor la alimente, informează Mediafax.

"Proiectul privind reducerea TVA va veni la Camera Deputaţilor şi, din nefericire, nu are acoperire bugetară. Toţi specialiştii consultaţi au spus că nu conduce la scăderea preţurilor, aşa cum am dori în perspectivă, să scadă preţul la alimentele de bază", a afirmat Boc, după întâlnirea cu deputaţii PDL.

El a spus că trebuie găsite soluţii de stimulare economică prin care, în mod real, să se ajungă la scăderea preţurilor, menţionând, în acest sens, că la PDL a discutat despre un set de măsuri care să asigure piaţa alimentară din România, "pornind de la depozitele agricole, de la cadastru teritoriului, la sprijinirea întreprinzătorilor agricoli".

"Deci măsuri concrete, nu soluţii care nu duc la scăderea preţurilor. Experţii economici consultaţi ne-au spus că scăderea TVA la produsele alimentare de bază nu va însemna că vor scădea imediat preţurile al alimente ", a adăugat Boc.

Cererea de reexaminare formulată de preşedintele de Traian Băsescu asupra legii privind reducerea TVA la 5% la alimentele de bază a fost respinsă, miercuri, de Senat, care a menţinut, astfel, textul legislativ iniţial.

Proiectul legislativ propus de opoziţie a fost adoptat în 19 octombrie anul trecut şi trimis preşedintelui spre promulgare, după ce deputaţii puterii au invocat o eroare de comunicare la votul lor favorabil. Principala prevedere a legii este reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază.

Cererea de reexaminare a preşedintelui, în care se solicita renunţarea la această prevedere, a fost respinsă de Senat prin acceptarea raportului negativ al comisiei, cu 53 de voturi "pentru", 46 de voturi "împotrivă" şi o abţinere.

Tot pe 19 octombrie 2010, Camera Deputaţilor a adoptat şi o propunere legislativă a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede că "venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin scăderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare". A doua zi, deputaţii PDL, între care şi miniştri, au susţinut că au votat din greşeală în favoarea celor două proiecte.

Pe 2 noiembrie 2010, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că retrimite Parlamentului cele două legi.

Preşedintele a declarat, miercuri, la Realitatea TV, că ar putea lăsa să intre în vigoare o lege privind diminuarea TVA la alimente dacă cel care îi cere acest lucru îi garantează că statul va mai putea să plătească salarii şi pensii.

Sursa: www.lupamea.ro