Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj a fost solicitată, miercuri după-amiază, în două localităţi din judeţ, pentru asanarea unei bombe de aviaţie cu o greutate de 100 kg şi a unui proiectil exploziv de calibrul 57 mm, ambele provenind din Al Doilea Război Mondial.

Potrivit reprezentanţilor ISU Dolj, bomba de aviaţie, de calibrul 100 kg, a fost găsită pe un teren viran de pe raza comunei Leu, la aproximativ 8 metri de axul DN 6 Craiova – Caracal, de o echipă de muncitori. Aceştia executau lucrări de depistare a diferitelor reţele ce ar putea trece prin pământ în acea zonă, iar când au realizat cu ce au de-a face au sunat imediat la 112. Pirotehniştii au ajuns la faţa locului, au dezgropat bomba şi au ridicat-o fără probleme, stabilind că provine din Al Doilea Război Mondial.

Proiectilul exploziv de calibrul 57 mm, care datează tot din Al Doilea Război Mondial, a fost descoperit în oraşul Dăbuleni, pe un teren viran, în urma unor lucrări agricole executate de proprietarul terenului. “Operaţiunile de identificare, ridicare, transport şi depozitare s-au desfăşurat fără probleme deosebite în cazul ambelor intervenţii, muniţia urmând să fie păstrată într-un spaţiu special amenajat, până la detonarea controlată. Pentru evitarea catastrofelor sau evenimentelor neplăcute cu care se pot confrunta cetăţenii atunci când sapă o fundaţie pentru ridicarea unei construcţii sau când efectuează diferite lucrări agricole şi descoperă muniţie neexplodată, aceştia trebuie să respecte câteva reguli elementare: să nu le lovească sau să le mişte din loc, să nu încerce demontarea focoaselor sau altor elemente componente, să nu-i lase pe copii în preajma acestor obiecte şi să nu introducă muniţiile neexplodate în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi. Cel mai bine este să izoleze zona şi să anunţe Protecţia civilă la numărul 982, sau să apeleze 112”, a precizat ofiţerul de presă al ISU Dolj, cpt. Florin Cocoşilă.