O tulpină rară şi foarte virulentă a bacteriei Escherichia coli enterohemoragice a provocat moartea a 26 de persoane, dintre care 24 sunt în Germania, au anunţat autorităţile sanitare din Saxonia Inferioară. Celelalte două cazuri au fost înregistrate în Suedia, unde o femeie a murit după ce a efectuat o vizită în Germania, respective în Statele Unite ale Americii, unde o fetiţă în vârstă de doi ani a murit în urma infectării cu bacteria E.coli.

Originea contaminării, care afectează 13 ţări europene şi chiar SUA şi Canada, unde au fost semnalate cazuri suspecte, rămâne un mister pentru oamenii de ştiinţă. 60% dintre persoanele infectate sunt femei, iar 70% dintre persoanele care au avut complicaţii ale bolii sunt tot femei.

Care sunt simptomele pe care le au persoanele infectate cu bacteria E.coli?

Printre simptomele pe care persoanele infectate cu bacteria E.coli le pot avea se numără crampe şi dureri stomacale care pot dura aproximativ o săptămână. În ceea ce priveşte complicaţiile bolii, acestea sunt mult mai grave: rinichii nu vor mai funcţiona, vor apărea cheaguri de sânge şi implicit vânătăi pe corp. Aceste complicaţii pot provoca decesul bolnavilor.

Cum ne putem însă proteja de infectare?

Conform specialiştilor, spălarea legumelor este suficientă pentru protejarea faţă de infectarea cu bacteria E.coli. Normele de igienă obişnuite privind siguranţa alimentară sunt suficiente pentru a evita infecţiile, au declarat reprezentanţi ai Laboratorului european de referinţă pentru Escherichia coli (EHEC).