Craiovenii au început deja să taie de pe listă din produsele pe care le cumpără an de an înaintea sărbătorilor pascale. Acum oamenii se uită de două ori în buzunare înainte să cumpere ceva. Unii pot doar să privească la carnea de miel, la pască sau la alte produse specifice sărbătorilor de Paşte.” Am făcut bugetul pentru cumpărăturile dinaintea Paştelui şi mi-am dat seama că trebuie să renunţ la câteva produse pentru că nu îmi ajung banii”, a spus Cecilia Bucovăţu, pensionară.
Deja în piaţa din cartierul Brazda lui Novac din Craiova, au apărut în magazine produsele specifice sărbătorilor pascale, iar ţăranii au ieşit pe piaţă cu o ofertă care îţi dau posibilitatea să faci comandă de carne de miel , dar nu înainte de a da un acont de 50 de lei. Carnea de miel astfel cumpărată ajunge la 20 de lei pe kilogram.
Dacă în schimb mergeţi în Piaţa Centrală din Craiova, acolo veţi găsi aceeaşi carne ceva mai scumpă, 23 de lei kilogramul. În comparaţie cu anul trecut, craiovenii trebuie să scoată din portofele cu trei, patru lei mai mult. “A mai crescut puţin preţul la carnea de miel, dar merită. În nici o altă zi de peste an nu e aşa gustoasă carnea ca în ziua de Paşte”, a spus ‘Nea Marin, crescător de ovine.
Dacă în anii trecuţi craiovenii cumpărau chiar şi un miel întreg, acum trebuie să se hotărască la câteva kilograme sau cel mult la o jumătate de miel. Pe de altă parte sunt şi cei care nu concep ca la masa de Paşte să nu aibă o friptură de miel sau vestitul drob. “Familia mea consumă carne de miel şi niciodată nu a trecut Paştele fără să avem pe masă friptură sau drob, chiar dacă asta înseamnă să renunţ la alte alimente”, a spus Mirela Păun de 39 de ani. În general, o masă de Paşte ajunge să-i coste pe craioveni în jur de 400 pentru trei, patru persoane , aceasta în condiţiile în care mulţi au salarii şi pensii de 600 sau 700 de lei.
Sursa: *************