În cursul lunii trecute, comisarii Protecţiei Consumatorilor au desfăşurat mai multe acţiuni de control care au vizat respectarea prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor în centre pentru îngrijirea vârstnicilor. În cadrul acestei acţiuni au fost verificate unităţi particulare de servicii sociale de la nivelul întregii ţări. Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor Dolj, comisarii controlează periodic centrele pentru îngrijirea persoanelor în vârstă. “Ştim că rezidenţii nu sunt în situaţia de a-şi exercita neîngrădit dreptul de a alege dintr-o varietate largă de produse şi servicii, de aceea trebuie să fim deosebit de atenţi cu privire la condiţiile ce li se oferă. Cele mai frecvente probleme sunt alimentele expirate şi întreţinerea spaţiilor de locuit.

Deşi, din punct de vedere statistic, procentul neregulilor este mai mic faţă de controalele precedente, nu cred că putem accepta abateri ce pun în pericol sănătatea vârstnicilor, cu atât mai mult cu cât majoritatea problemelor pot fi rezolvate relativ simplu de administratorii acestor centre”, a declarat preşedintele preşedintele ANPC. La nivel naţional au fost controlate 96 de astfel de centre pentru persoane în vârstă şi s-au verificat 4.300 de kg de produse alimentare, din care aproximativ 348 de kg nu se încadrau în prevederile legale în vigoare. Comisarii protecţiei consumatorilor au aplicat 118 sancţiuni contravenţionale, contând în 75 de avertismente şi 43 de amenzi însumând 233.000 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor. Au fost retrase de la consum circa 210 kg de produse alimentare în valoare de 855 lei şi au fost oprite temporar de la utilizare 140 kg produse alimentare în valoare de peste 1.312 lei.

La nivelul judeţului Dolj au fost verificate patru centre pentru îngrijirea vârstnicilor, unde, potrivit reprezentanţilor Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Craiova, nu au fost depistate probleme care să afecteze sănătatea rezidenţilor. “Am desfăşurat acţiuni de control în patru centre de bătrâni din judeţ. Comparativ cu problemele găsite de colegii noştri din toată ţara, la Dolj nu a fost depistată nici un fel de problemă legată de alimentaţie sau de spaţiile de locuit deoarece condiţiile de trai care li se oferă sunt foarte bune. La unul din centre nu era afişat meniul zilnic, iar la un altul nu era afişată firma, lucruri care nu pot afecta sub nici o formă bunul mers al lucrurilor sau sănătatea celor care locuiesc acolo. Nu a fost cazul să aplicăm nici un fel de sancţiune pentru că sunt probleme care se pot remedia uşor”, a explicat Dan Vasile, purtător de cuvânt în cadrul CJPC Dolj.