Căldura craiovenilor a devenit combustie electorală. După meciul Dincă – Solomon, care a inflamat săptămâna trecută opinia publică, căldura din apartamentele craiovenilor a încins din nou spiritele, de data aceasta în plenul CLM, de azi Consilierul PDL Dan Cherciu a venit cu documente acuzând conducerea Regiei de Termoficare Craiova că ascunde un deficit incredibil, de 90 de milioane de lei, care i-ar fi absolut catastrofal în cazul în care ar da faliment. Directorul economic, Sorin Iordache, susţine însă că pierderile sunt mai mici şi se ridică undeva la 13,3 milioane de lei, sumă care poate fi recuperată. Până atunci însă, de săptămâna viitoare, când Zilele oraşului se vor încheia, craiovenii cu restanţe mari vor rămâne din nou fără apă caldă şi căldură.

Alesul local PDL Dan Cherciu a adus, azi, în cadrul şedinţei CLM Craiova, acuze grave la adresa conducerii Regiei de Termoficare Craiova. Consilierul a spus că se bazează pe ultimul bilanţ contabil, depus, pe 30 iunie, la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj şi care arată, printre altele, că există un deficit imposibil de recuperat. “Vreau să semnalez situaţia financiară dezastruoasă de la Regia de Termoficare. Este de datoria noastră să luăm măsuri faţă de cei plătiţi din bani publici. Uitaţi-vă la rezultatele pe care le-a obţinut cel mai bun director de Regie dintre cele aflate în subordinea Primăriei”, a spus Cherciu. De altfel, consilierul i-a convocat, marţi, la o şedinţă a comisiei de Buget-Finanţe a Consiliului Local Municipal Craiova (al cărui preşedinte este), atât pe directorul general, Tatian Tudorache, cât şi pe directorul economic, Sorin Iordache, precum şi pe toţi membrii consiliului de administraţie care trebuie “să fie pregătiţi să dea răspunsul la întrebările pe care noi le-am formulat”.

Deficit de 90 de milioane de lei la Regia de Termoficare

Potrivit lui Cherciu, nu se regăseşte o sumă de 90 de milioane de lei în contabilitatea din ultimii ani a Termoficării. “Aceşti bani, pur şi simplu, s-au pierdut în ultimii ani în activitatea Regiei”, a tras concluzia, după ce a înşirat mai multe sume. Acesta mai crede că şi problema penalităţilor e la fel de spinoasă. Din cele 47 milioane de lei, care reprezintă penalităţile pe care Regia le are de plătit CET-ului, nu se mai pot recupera “nici măcar 50%, din simplu motiv că asociaţiile de proprietari nu au făcut un lucru elementar, anume nu au repartizat aceste penalităţi către membrii asociaţiilor respective”. Concluzia lui Cherciu a fost că nu există nici o cale juridică ca aceste sume să fie recuperate. “În consecinţă, situaţia de la această Regie este catastrofală. Dacă mâine i se declară falimentul, are un minus de 90 de milioane de lei, aproximativ 20 milioane de euro”, a mai continuat consilierul PDL.

Termoficarea cumpără de două ori mai multă gigacalorie

Pe lista lui Cherciu se mai găsesc şi alte două erori pe care le-ar fi comis conducerea Regiei. Una dintre ele se referă la modul de facturare a gigacaloriei către populaţie. Cherciu a emis, tot azi, ipoteza că Termoficarea cumpără o cantitate de două ori mai mare de gigacalorie decât cea pe care o furnizează către populaţie şi agenţi economici. “Valoarea reală care se facturează către clienţi este, în unele cazuri, chiar la jumătate faţă de valoarea care ar trebui facturată şi care include pierderile aprobate de Consiliul Local”. Acesta a dat exemplul lunii august când s-a constatat un deficit de peste 45% la cantitatea de gigacalorie. Concret, s-ar fi cumpărat 6.626 de gigacalorii şi Regia ar fi facturat populaţiei numai o cantitate de 3.167 de gigacalorii, deci aproape la jumătate. “Sunt cazuri de-a dreptul strigătoare la cer şi nimeni nu se sesizează. Pierderile acestea sunt furturi din buzunarul cetăţeanului. Făcând o medie anuală, pot spune că se constată, pe 2010, o pierdere de 31,5%”. Consilierul PDL l-a acuzat, de asemenea, pe Tudorache că nu a accesat fonduri europene pentru modernizarea reţelei, aşa cum a făcut omologul său de la Timişoara.

Iordache susţine că pierderile sunt mai mici

Ca răspuns la acuzaţiile venite din partea consilierului Cherciu, directorul economic al Regiei de Termoficare, Sorin Iordache, a spus că deficitul de 90 de milioane de lei este, de fapt, unul mai mic, de numai 13,3 milioane de lei. Acesta s-ar fi creat în anii trecuţi, mai precis în iarna lui 2007 spre 2008, când Regia a făcut nişte investiţii în interiorul punctelor termice, dotându-le cu schimbătoare de inox. Pentru că lucrarea s-a efectuat în timpul iernii, după cum a spus Iordache, a fost nevoie ca investiţiile să se facă din fonduri proprii. “S-a creat un gol, pentru că investiţiile în schimbătoarele de căldură s-au făcut pe timpul anotimpului rece, când a trebuit să suportăm noi toate cheltuielile. Este un deficit de 13,3 milioane de lei care va fi recuperat pe parcursul rentabilizării Regiei”, i-a informat Iordache pe consilierii municipali.

Banii de la Guvern ne ajung doar pentru o lună

Viceprimarul Mărinică Dincă a pus pe lista greşelilor şi datoriile pe care Termoficarea nu şi-a dat interesul să le recupereze la timp. “Astăzi de dimineaţă (n.r. – ieri-dimineaţă) am primit o veste bună: Guvernul a alocat 200 de miliarde de lei pentru subvenţia la căldură. E un semn bun, dar, dacă în perioada următoare nu vom lua măsuri, aceşti bani nu ne vor ajunge decât pentru o lună. E o şansă pe care trebuie să o exploatăm încercând să aducem apă caldă şi căldură în tot oraşul, fiindcă mai există blocuri în care e încă oprită furnizarea”, a spus Dincă. În replică, consilierul PSD Constantin Răducănoiu a spus că aceşti bani se cuvin de drept oraşului. “Lucrurile trebuie să fie exact cum sunt: nu s-a milostivit de noi Guvernul, ci s-a achitat de o obligaţie pe care o avea”. Potrivit directorului economic de la Termoficare, în ultima lună încasările de la populaţie au crescut de la 30 de 60 de milioane de lei.

cvlpress.ro