Chirurgii, platiti cu ora


  1. #1
    P.R. Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor
    Data de inscriere
    05-06-2007
    Sex
    F
    Mesaje
    3,093
    Mesaje bazar
    10
    Putere Reputatie
    50
    Reputatie
    933
    Puncte CF
    41.0

    Chirurgii, platiti cu ora

    În România, chirurgii au ajuns să fie remuneraţi cu ora. Primesc sporuri salariale în funcţie de timpul petrecut în blocul operator, iar sumele acordate nu depăşesc 7 lei pe ora de operaţie. În aceste condiţii, cadrele medicale spun că se gândesc serios să-şi facă bagajele şi să-i urmeze pe colegii care au plecat deja în străinătate şi lucrează pe bani mai mulţi în spitalele de acolo.

    Pentru o oră petrecută în sala de operaţie, un chirurg încasează un spor de 7 lei. Asta însă doar în cazul medicilor care au integral salariul plătit de spital. Pentru cei care au „ghinionul” să fie şi cadre universitare tariful este încă şi mai mic. În medie 3,5 lei pe ora petrecută în blocul operator primeşte un doctor care ridică salariu şi de la Spitalul Judeţean, şi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova. Cadrele medicale consideră că prevederea legislativă cu privire la sporurile chirurgilor îi pune într-o situaţie umilitoare.

    De altfel, unii dintre ei au şi renunţat la aceste suplimente. „Eu am refuzat. Mi se pare umilitor, este o bătaie de joc să fii plătit cu un euro după ce îţi petreci o oră în sala de operaţie. Mai ales că vorbim de clinici universitare care pregătesc viitorii specialişti. Sunt oameni care au maximum de calificare profesională şi lor le dai un euro. Este echivalent cu cerşetoria”, a declarat dr. Mihai Florea, medic pe Secţia II Chirurgie, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

    120 de medici au dat în judecată Spitalul Judeţean

    De altfel, din cauza sporurilor, 120 de chirurgi de la Spitalul Judeţean din Craiova au dat în judecată unitatea sanitară pentru că în perioada iunie 2009-iunie 2010 nu ar mai fi primit niciun fel de suplimente la salarii. Asta deşi în intervalul respectiv, conform prevederilor legale, aceştia ar fi trebuit să încaseze sporuri cuprinse între 50 şi 100% din salariu. După ce s-au judecat cu spitalul medicii au avut câştig de cauză. „La noi, în perioada iunie 2009 – iunie 2010, nu s-au mai acordat niciun fel de sporuri pentru chirurgi, deşi legea prevedea acest lucru. Abia la mijlocul anului trecut a fost modificată legislaţia astfel încât să fie aprobate sporuri numai pentru orele efectuate în blocul operator. Noi însă am acţionat în instanţă spitalul pentru perioada de timp în care nu s-au acordat deloc aceste sporuri. Şi pentru acea perioadă am câştigat procesul. Urmează să vedem în ce măsură vom recupera banii. Decizia în momentul de faţă este definitivă şi irevocabilă. Există însă o ordonanţă prin care drepturile executorii au fost împărţite în trei tranşe şi vor fi oferite câte 33% pe an”, a mai spus dr. Mihai Florea.

    5.000 de medici pleacă anual din România

    Între timp, exodul medicilor către spitalele din străinătate continuă, iar fenomenul pare să capete proporţii de la o lună la alta. Numai în prima jumătate a acestui an au părăsit ţara peste 1.100 de medici. Iar estimările nu sunt deloc unele care să lase loc de speranţe: până la finele acestui an, în total, se va ajunge la 5.000 de cadre medicale ce îşi vor căuta un loc de muncă peste hotare. Nemulţumiţi de condiţiile din ţară, doctorii aleg ca destinaţii frecvente Marea Britanie, Franţa şi Germania. Dintre cei hotărâţi să plece în străinătate, majoritatea aduc ca argumente salariile incomparabil mai mici decât ceea ce li se oferă peste hotare, dar şi lipsa perspectivelor necesare pentru dezvoltarea carierei de medic.

    Spitalul Judeţean din Craiova, deşi nu a fost afectat de criza de personal în măsura în care li s-a întâmplat altor unităţi medicale mai mici, nu face nici el excepţie de la ceea ce a devenit o tendinţă în sistemul sanitar. Numai din cadrul Secţiei II Chirurgie a unităţii sanitare, de la începutul acestui an, din cei 12 medici care lucrau în clinica respectivă, doi chirurgi au plecat în străinătate. Nici nu e de mirare, având în vedere diferenţele salariale. Un caz concret în acest sens este cel al unui medic, plecat anul acesta peste hotare, care la Spitalul Judeţean primea salariu lunar maximum 400 de euro, în timp ce într-o unitate sanitară din Germania este remunerat cu 5.000 de euro pe lună.

    cvlpress.ro

  2. #2
    Banned laur_scp's Avatar laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati
    Data de inscriere
    06-02-2009
    Locaţie
    Unde nu te astepti!
    Sex
    M
    Mesaje
    6,035
    Mesaje bazar
    31
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    4415
    Puncte CF
    51.0
    Usergroups:
    Cat de manelisti suntem! ...Cum sa platesti un chirurg ca pe un prelucrator prin aschiere?
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

Tags for this Thread

Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: