Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân din Craiova, dar şi din localităţile învecinate, continuă pe Aerodromul sportiv „Balta Verde”, în cadrul campaniei „Sterilizează-ţi gratuit câinele”, iniţiată de Asociaţia „Speranţă pentru animale”, în parteneriat cu Clinica Veterinară „Family Vet”, şi finanţată de organizaţia „Romania Animal Rescue” din Statele Unite. O echipă formată din trei medici, asistenţi şi tehnicieni veterinari, precum şi voluntari din cadrul asociaţiei sau de la Liceul Agricol Malu Mare îi aşteaptă pe posesorii de animale la maratonul sterilizărilor până pe data de 25 mai. Organizatorii au prevăzut ca 1.200 de animale să beneficieze de sterilizare, deparazitare, vaccinare şi crotaliere, în limita fondurilor alocate proiectului, fonduri care se ridică la suma de 50.000 de dolari.

Sterilizarea a peste o mie de câini în cele zece zile de campanie pare un obiectiv tangibil având în vedere că în prima zi de campanie au fost aduşi pentru a fi sterilizaţi 128 de câini, iar în cea de-a doua alţi 105 au trecut prin mâinile medicilor veterinari. Nu numai craiovenii posesori de animale şi-au dus patrupedul la Aerodrom, ci şi localnici din comunele învecinate. „Eu sunt de la Robăneşti. Am venit cu căţelul pentru că am auzit că se fac sterilizare şi deparazitare gratuită şi am considerat că e o ocazie bună să-l aduc. Căţelul stă în curtea noastră şi dacă ţinem la sănătatea noastră ţinem şi la a lui. În plus, nu vrem pui şi sterilizarea e cea mai bună soluţie să evităm situaţia”, a spus stăpâna unui patruped adus, ieri, la Aerodromul sportiv.

„În aceste prime zile de campanie, au venit oameni din Craiova, cu căţelul de acasă sau cu cel din faţa blocului, dar şi locuitori din comunele din împrejurimi, de la 50 de kilometri distanţă, cu câinele din curte sau de pe stradă. Sunt foarte mulţi din afara oraşului care ne-au solicitat serviciile, pentru că acolo nu au posibilitatea să-i sterilizeze, iar acum au profitat de această ocazie. Este bine că oamenii înţeleg importanţa sterilizării acestor animale”, a declarat Oana Popescu, preşedintele Asociaţiei „Speranţă pentru Animale” din Craiova.

Maidanezii, aduşi la sterilizare

În afara celor 500 de programări făcute de proprietarii de câini, organizatorii au iniţiat o colaborare cu Serviciul de Ecarisaj, care va prelua maidanezi din mai multe cartiere craiovene şi îi va aduce la sterilizare. „Am avut 500 de programări. Toţi oamenii care s-au programat s-au prezentat cu animalul. În plus, colaborăm cu Serviciul de ecarisaj, care pleacă pe străzi în căutarea câinilor fără stăpân şi îi aduc aici”, a adăugat Oana Popescu. Aceasta a precizat că vor fi aduşi la sterilizat şi câinii de la marile întreprinderi din Bănie, care au le-au solicitat intervenţia. Personalul medical şi voluntarii lucrează de zor pentru a evita ca oamenii să aştepte foarte mult să le vină rândul. Toată procedura aplicată patrupedului durează cam două ore – două ore şi jumătate, până când acesta îşi revine din anestezie şi semnele vitale intră în normalitate, dar sterilizarea propriu-zisă solicită un timp de aproximativ 20 de minute.

Zi specială pentru pisici

Marţi, 24 mai, cu o zi înainte de închiderea maratonului sterilizărilor, proprietarii de pisici pot să vină pe Aerodromul Sportiv “Balta Verde” pentru ca animalul să beneficieze gratuit de aceleaşi proceduri de sterilizare, vaccinare, deparazitare şi crotaliere.

CASETA 2: Programul sterilizărilor începe în fiecare zi la ora 9.00. Programările se fac la numărul de telefon 0785.560.307, dar se poate veni şi direct cu câinele, existând posibilitatea unei programări pe loc.