CRAIOVA. Vom avea un nou an de criză pe piața cerealelor. Asta dacă nu, printr-o minune, să sperăm la o iarnă bogată în precipitații. Specialiștii de la Direcția Județeană de Agricultură și Dezvoltare Rurală Dolj spun că, în acest moment, previziunile sunt sumbre. Cultura de grâu este compromisă aproape la jumătate.

Media ultimilor ani la cultura de grâu, 190-200.000 de hectare, nu este atinsă în acest an. Din cauza condițiilor atmosferice neprielnice, până în acest moment sunt însămânțate cu grâu 130.000 de hectare.

“Dacă nu vom avea precipitații, chiar și această suprafață va mai avea de suferit. Nu s-a putut intra la arat, deficitul de apă este de 100 de litri la metrul pătrat”, spune directorul DADR Dolj, Cristian Costea.

Și cultura de rapiță este compromisă, problema fiind generată tot de lipsa secetațiilor. “Am avut un an foarte slab la precipitații, și nu numai aici, în Dolj sau în România, ci pe toată zona Dunării, din Germania înspre noi. Dacă la italieni au mai fost ceva precipitații, la spanioli la fel, la noi situația este critică”, a mai declarat Costea.

*************