CRAIOVA. Comunitatea evreiască a serbat prima zi din cele opt care celebrează Sărbătoarea luminii- Hanukkah. Pentru ei, a fost festinul cu numărul 5772, adică şi anul în care ne aflăm, potrivit calendarului evreu. După ce au ascultat semnificaţia sărbătorii şi au spus rugăciuni, atât în ebraică, dar şi în română, membrii comunităţii au luat parte împreună la masa de Hanukkah.

S-au aprins luminile bucuriei în comunitatea evreiască din Craiova. Este prima zi da Hanukkah, sărbătoare dedicată victoriei luminii împotriva întunericului.

“Eu cred că este o sărbătoare a luminii, dar şi o sărbătoare a minunilor. Să îi mulţumim lui Dumnezeu, aşa cum făceau şi înaintaşii noştri în zilele de Hanukkah”, a spus Corneliu Sabetay, preşedintele comunităţii evreieşti.

După rugăciunile făcute atât în limba ebraică, dar şi în română, fiecare participant a fost invitat la Masa de Hanukkah, acolo unde printre produsele specifice, se mănâncă gogoşi. Corneliu Sabetay a avut parte şi de o surpriză plăcută: alături de el au fost nepoţelele din Israeol, venite special cu ocazia Hanukkah la Craiova.

Numărul evreilor, din ce în ce mai mic

Înainte de a începe sărbătoarea de Hanukkah, rabinul Ardeleanu spunea cu mâhnire că numărul membrilor din comunitate a început să scadă simţitor.

“Sunt foarte puţini tineri, majoritatea au plecat din oraş. Dacă vedeţi şi dumneavoastră, majoritatea sunt persoane în vârstă”, a spus rabinul de 86 de ani.

În sinagoga de la Craiova au participat la Sărbătoarea de Hanukkah aproximativ 30 de persoane, dintre care unii au fost invitaţi, nefăcând parte din comunitatea evreiască.

*************