Un bărbat de 45 de ani, din Craiova, a fost reţinut şi introdus în arest după ce, în urma finalizării cercetărilor într-un dosar al poliţiştilor de investigare a fraudelor, s-a stabilit că acesta a creat un prejudiciul bugetului de stat de peste 1,8 milioane lei, prin sustragere de la plata taxelor datorate.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, poliţiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor au definitivat cercetările într-o cauză penală privindu-l pe Valentin Sfîrlogea, de 45 ani, din Craiova. Bărbatul, cercetat pentru evaziune fiscală, a fost reţinut, miercuri, pentru 24 de ore, fiind introdus în arestul IPJ Dolj. Dosarul era în lucru de mai multă vreme la nivelul Serviciului, pe parcursul cercetărilor stabilindu-se că Valentin Sfîrlogea şi-a înfiinţat o societate comercială, SC Viados Craiova, având ca obiect de activitate în principal achiziţionarea şi comercializarea cerealelor, dar şi prestări-servicii în agricultură. Numai că, în perioada ianuarie 2007 – septembrie 2009, acesta a desfăşurat activităţi de intermediere în comerţul cu cereale precum şi prestări servicii în silvicultură (împăduriri, erbicidări, întreţinere), fără a evidenţia în documentele contabile veniturile realizate, însă au fost înregistrate cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale.

“Mai exact, bărbatul a achiziţionat cereale de la persoane fizice, cereale pe care ulterior le-a vândut în profit, însă fără să înregistreze veniturile obţinute în contabilitate. În schimb, pentru a deduce TVA-ul, a întocmit facturi fictive, din care reieşea că ar fi cumpărat cerealele de la diverse firme. Consecinţa activităţilor desfăşurate a fost sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat cu suma totală de 1.860.000 lei”, ne-a explicat comisar-şef Laurenţiu Gulin, din cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor de la IPJ Dolj.

La începutul anului 2009, după derularea operaţiunilor comerciale ilicite, bărbatul a cesionat în mod fictiv părţile sociale deţinute în cadrul firmei, în scopul îngreunării urmăririi penale şi verificărilor financiar-fiscale, înfiinţând în schimb o nouă firmă în cadrul căreia a derulat acelaşi tip de activităţi. Tocmai de aceea, poliţiştii împreună cu procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au luat decizia reţinerii bărbatului, care ieri după-amiază a fost prezentat Judecătoriei Craiova cu propunere de arestare preventivă.