Craiovenii se inghesuie la apa nepotabila


  1. #1
    FREAKTUNING's Avatar FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist. FREAKTUNING este reprezentantul tuturor, idealul unui forumist.
    Data de inscriere
    02-10-2005
    Locaţie
    Craiova
    Varsta
    45
    Sex
    M
    Mesaje
    22,776
    Mesaje bazar
    795
    Putere Reputatie
    151
    Reputatie
    13859
    Puncte CF
    1339.7

    Craiovenii se inghesuie la apa nepotabila

    Cu toate că arşiţa verii s-a mai domolit, cişmelele publice din Craiova sunt tot mai solicitate. Fie că vor să facă economie la apa de la robinete, fie că aşa s-au obişnuit, pentru mulţi dintre craioveni a devenit o regulă ca, de câteva ori pe săptămână, să iasă cu bidoanele la una dintre fântânile oraşului. Numai că nu întotdeauna alegerea este cea potrivită.


    În acest moment, în Bănie funcţionează 13 fântâni publice, amenajate în aproape toate colţurile municipiului, însă nu peste tot apa este potabilă. Pentru a nu exista nici un risc ca populaţia să se îmbolnăvească, autorităţile au montat plăcuţe de avertizare pe care sunt inscripţionate unul din cele două mesaje: apă potabilă sau apă nepotabilă.

    Un prim exemplu este cişmeaua din imediata apropiere a Pieţei Vechi, catalogată printre fântânile cu apă bună de băut. Deşi pe postament stă scris cu litere de-o şchioapă că apa este potabilă, craiovenii se apropie şovăitori de acest loc. În miezul zilei, când setea dă ghes celor mai mulţi, susurul şi răcoarea apei care se aude curgând ar îmbia, în mod normal, orice trecător să se oprească şi să ia o gură de apă. Însă lucrurile nu stau chiar aşa. Speriaţi de mizeria din jur, oamenii preferă să înghită în sec şi să treacă mai departe.

    Câinii fac baie la cişmeaua din Piaţa Veche

    Chiar în colţul intersecţiei de la intrarea în piaţă, la doi paşi de cişmea, o comerciantă stă sub umbrelă şi vinde lubeniţe. Vrând-nevrând, toată vara a avut sub supraveghere şi fântâna. Recunoaşte cu jumătate de gură că a băut apă, însă a văzut cum vecinii din jur spală covoare, cum sunt aruncate gunoaie sau, mai grav, cum câinii îşi răcoreau blana în jgheabul cişmelei. «Atunci când se ia apa la blocurile din jur, e coadă până la colţ. Eu am băut apă de aici, dar nu pot spune că locul e foarte curat. Dimpotrivă, sunt tot felul de resturi, oamenii îşi spală covoarele, nu mai vorbesc de câinii care îşi fac nevoile acolo. Chiar dacă apa ar fi bună nu îţi vine să bei când vezi atâta mizerie», ne-a spus comercianta Angela Popescu. Una peste alta, în ciuda inscripţiei, apa fântânii e considerată nepotabilă şi e cărată cu bidoanele pentru diverse întrebuinţări casnice, dar nicidecum pentru a fi băută.



    „Românul bea şi din copita boului”

    Sunt şi oameni care ignoră mizeriile din jurul cişmelei şi, făcându-şi palma căuş, se apleacă la ţâşnitorile fântânii din Piaţa Veche pentru a lua o gură de apă. «Autorităţile noastre nu prea se ocupă de fântâni, nu vedeţi ce murdărie este aici? Nu aşa ar trebui să arate o fântână din care oamenii să bea apă! Sunt neîngrijite, dar de sete nu ai ce să faci. Se ştie, oricum, că românul bea şi din copita boului atunci când se frige de sete…», ne-a spus George Bairam. Ieri, în mijlocul zilei, acesta nu a rezistat tentaţiei şi, printre paharele de unică folosinţă, chiştoacele de ţigări, hârtiile şi bucăţi de haine rupte şi spălate de apă, s-a răcorit preţ de câteva secunde. Fiindcă era foarte cald, omul a luat apă cu pumnii şi s-a stropit pe faţă. «Parcă aşa e altceva. Bine că le avem şi pe astea», a răsuflat uşurat craioveanul şi şi-a văzut mai departe de drum.

    Au fost şi zile mai bune pentru cişmelele craiovene

    Cei mai în vârstă îşi aduc aminte de anii buni ai acestei fântâni. Craioveanul Mircea Georgescu este pensionar şi locuieşte la câteva case de Biserica „Madona Dudu”. Cunoaşte foarte bine zona pieţei, cu tot cu fântâna, şi e convins că a ajuns într-o stare proastă, cum nu a mai fost până acum. «Aici era demult Piaţa Elca, care era o piaţă foarte mare, importantă. Fântâna arăta altfel, era îngrijită, nimeni nu îndrăznea să murdărească postamentul sau să stea cu picioarele pe marginea bazinului. Avea o apă rece şi bună, de izvor, nu ca acum, din reţea. Toată lumea venea şi lua cu sticlele de aici. Maşinile treceau foarte rar, nu erau nici vecinii care sunt acum, ce să mai… era un loc curat, sănătos», spune bătrânul. Fiindcă ştie aceste lucruri din trecut, se întristează ori de câte ori face drumul de la piaţă spre casă: aruncă o privire şi constată că «lucrurile nu se limpezesc deloc».



    Apă nepotabilă în Parcul „Romanescu”

    La polul opus sunt fântânile de care nu ai voie să te atingi, fiind considerate nepotabile. În Parcul „Romanescu”, spre exemplu, sunt două astfel de izvoare, unul situat pe aleea principală şi celălalt spre ieşirea dinspre Potelu. În fiecare zi, oamenii vin să-şi umple bidoanele, încrezători că aici pot să bea o apă care este de mii de ori mai bună decât cea de la robinet. Oricât ai încerca să le arăţi plăcuţa cu mesajul de atenţionare, «apă nepotabilă», consumatorii nici nu vor să audă: o ţin una şi bună că apa este de izvor şi nimic nu e mai bun ca asta.

    «Eu iau apă de aici de ani de zile şi nu am păţit nimic. Se spune că ar avea nu ştiu ce nisip, nu ştiu ce nitraţi, dar nu e adevărat. Uite că eu nu m-am îmbolnăvit. În schimb, apa de la robinet e tulbure şi miroase a clor de nu poţi să o bei, iar asta nu înseamnă că e mai sănătoasă dacă e tratată», ne-a spus Traian Voichescu, un pensionar care, ieri la prânz, venise să-şi facă obişnuita aprovizionare cu apă.

    Cişmelele de izvor sunt contaminate

    Reprezentanţii Companiei de Apă Oltenia (CAO) susţin că locuitorii din Craiova ar trebui să respecte cu stricteţe panourile de avertizare montate la fiecare fântână. Potrivit directorului Companiei, pot să existe cişmele alimentate dintr-un izvor natural, dar care să nu fie potabile. «De obicei, craiovenii fac tocmai invers de cum le spunem noi. Am plasat multe plăcuţe de atenţionare că apa e nepotabilă şi tocmai acolo se îngrămădesc să ia apă cu bidoanele. De exemplu, în Parcul „Romanescu” apa provine dintr-un izvor care e contaminat. Noi am informat populaţia în acest sens, dar cineva s-a găsit să şteargă o parte din mesaj şi a rezultat că, din contră, apa ar fi potabilă», a declarat Doru Buruiană, directorul CAO. Potrivit acestuia, săptămânal se recoltează probe de la toate cişmelele din oraş şi, de fiecare dată, fântânile alimentate din sursă naturală sunt impure, iar cele din reţea sunt bune de băut. Explicaţia este că pânza freatică a Craiovei este la suprafaţă şi se contaminează uşor cu deversările din canalizările menajere.

    ***

    Fântâni cu apă potabilă:

    - Cişmeaua de la Izvorul Rece

    - Cişmeaua de la intersecţia străzilor „Caracal” cu bulevardul „Gheorghe Chiţu”

    - Cişmeaua Obedeanu

    - Fântâna Jianu, de la Grădina Botanică

    - Cişmeaua Popova

    - Cişmeaua din Piaţa Veche

    - Cişmeaua din Dealul Spirii



    ***

    Fântâni cu apă nepotabilă:

    - Cişmeaua de la Piaţa Chiriac

    - Cişmeaua de la Independenţa

    - Cişmeaua de la Casa Ştiinţei

    - Cişmeaua de la Sala Sporturilor „Gheorghe Doja”

    - Cele două fântâni din Parcul „Romanescu”


  2. #2
    Banned laur_scp's Avatar laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati
    Data de inscriere
    06-02-2009
    Locaţie
    Unde nu te astepti!
    Sex
    M
    Mesaje
    6,035
    Mesaje bazar
    31
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    4415
    Puncte CF
    51.0
    Usergroups:
    De ce nu le dezafecteaza, daca apa nu e tocmai buna de baut!?
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

  3. #3
    De-al casei Marian-Cornel's Avatar Marian-Cornel nu prea este agreeat de catre ceilalti utilizatori
    Data de inscriere
    04-02-2008
    Varsta
    40
    Sex
    M
    Mesaje
    303
    Mesaje bazar
    1287
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    -43
    Puncte CF
    30.0
    a

  4. #4
    Junior JohnDoe's Avatar JohnDoe reprezinta o cantitate neglijabila
    Data de inscriere
    03-10-2005
    Locaţie
    p'acilea
    Varsta
    41
    Sex
    M
    Mesaje
    84
    Mesaje bazar
    71
    Putere Reputatie
    38
    Reputatie
    10
    Puncte CF
    40.0
    eu unul iau apa de la o "cismea" de la intrarea in carcea, care cred ca nu e trecuta in lista de mai sus, ar fi interesant de stiut daca apa este potabila sau nu. cismeaua e reconditionata recent si nu are nici o placuta ca apa ar fi potabila sau nu, cu toate astea nu am avut probleme de cand iau apa de acolo, si nici pe bidoane nu se vad depuneri sau sedimente chiar daca stau nemiscate si 1-2 sapt. Din pacate, nu pot spune acelasi lucru de apa din reteaua orasului in rovine, la borcan, care imi creeaza problemute. Nu aveam astfel de probleme cu apa de la robinet cand locuiam in centru, banuiesc ca instalatiile destul de vechi sunt de vina.

  5. #5
    VIP User alleks's Avatar alleks are reputatia dezactivata
    Data de inscriere
    03-10-2005
    Sex
    M
    Mesaje
    4,732
    Mesaje bazar
    215
    Putere Reputatie
    61
    Reputatie
    4327
    Puncte CF
    60.5
    Usergroups:
    Citat Mesaj iniţiat de JohnDoe Vezi mesajele
    eu unul iau apa de la o "cismea" de la intrarea in carcea, care cred ca nu e trecuta in lista de mai sus, ar fi interesant de stiut daca apa este potabila sau nu. cismeaua e reconditionata recent si nu are nici o placuta ca apa ar fi potabila sau nu, cu toate astea nu am avut probleme de cand iau apa de acolo, si nici pe bidoane nu se vad depuneri sau sedimente chiar daca stau nemiscate si 1-2 sapt. Din pacate, nu pot spune acelasi lucru de apa din reteaua orasului in rovine, la borcan, care imi creeaza problemute. Nu aveam astfel de probleme cu apa de la robinet cand locuiam in centru, banuiesc ca instalatiile destul de vechi sunt de vina.
    Tot de acolo obisnuiesc si eu sa iau, cand nu cumpar. Ar fi interesant de stiut daca a testat cineva apa aia. Daca nu, cat costa o analiza?

  6. #6
    Banned laur_scp's Avatar laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati laur_scp este cu certitudine unul din liderii acestei comunitati
    Data de inscriere
    06-02-2009
    Locaţie
    Unde nu te astepti!
    Sex
    M
    Mesaje
    6,035
    Mesaje bazar
    31
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    4415
    Puncte CF
    51.0
    Usergroups:
    Cea mai buna apa , e cea de la iesire din Craiova(la inceperea centurii!

  7. #7
    Banned AdyCv a avut ceva conflicte in trecut
    Data de inscriere
    23-08-2011
    Sex
    M
    Mesaje
    16
    Mesaje bazar
    9
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    -6
    Puncte CF
    20.0
    Citat Mesaj iniţiat de laur_scp Vezi mesajele
    Cea mai buna apa , e cea de la iesire din Craiova(la inceperea centurii!
    Sunt de acord cu tine. Am baut de multe ori si pot spune ca e cea mai buna fantana. Doar ca e cam aglomerat cam tot timpu pe acolo

  8. #8
    Junior dream_cloud's Avatar dream_cloud va deveni faimos in curand
    Data de inscriere
    12-02-2008
    Varsta
    35
    Sex
    F
    Mesaje
    75
    Mesaje bazar
    9
    Putere Reputatie
    33
    Reputatie
    95
    Puncte CF
    50.0
    Care e diferenta intre Cişmeaua de la intersecţia străzilor „Caracal” cu bulevardul „Gheorghe Chiţu” si Cişmeaua de la Piaţa Chiriac? Nu sunt una si aceeasi? Sau mai e vreuna in piata de care nu stiu eu?
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

Tags for this Thread

Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: