Albă ca Zăpada din visele lui Traian Băsescu a rămas dalmaţiană ca Falcă şi Videanu, ca Ridzi şi Sorin Pandele. E pentru prima dată când o idee a patronului politic e trimisă la coşul de gunoi de chiar grupul pe care îl stăpâneşte. În spiritul practicilor sale, alfel grăitoare pentru personaj, îşi imagina că aruncă peste bord toate animalele politice de care s-a folosit pentru consolidarea şi extinderea puterii. Şi le înlocuieşte cu altele noi, mai curate, mai puţin sătule şi compromise. Ba şi izbuteşte, printr-un hocus-pocus, să scoată din pălărie acelaşi partid, curăţat şi plăcut mirositor, ca trecut pe la “Nufărul”.

Proiectul transformării bandei din PDL în Albă ca Zăpada a eşuat pentru că gaşca din Modrogon a început să se teamă mai mult de justiţie decât de preşedinte. Adică e mai sensibilă la gratii decât la morală marinărească. Toată sclifoseala grupului împrumutat de la CDR şi Emil Constantinescu a fost respinsă. De fapt, încercarea de trecere a PD-ului de altădată sub valorile promovate cândva de CDR a eşuat. A ţinut cu preluarea anticomunismului, antisecurităţii şi chiar a anticorupţiei. Mai rămânea doar ca oamenii cândva afirmaţi în spiritul CDR, adică Monica Macovei, Traian Radu Ungureau, Sever Cotoi Voinescu, Cristian Preda, ca şi Andrei Pleşu, Alina Mungiu sau Gabriel Liiceanu (care au servit într-un fel sau altul şi au crescut pe lângă fosta garnitură politică din jurul CDR şi a lui Emil Constantinescu) să domine faţada “restauratului” PDL.

Deontologii s-au lovit însă de incisivii talibanilor, adică de animalele politice încercate, ghiftuite, hotărâte să-şi apere pielea. Vorba ţapului de Berceanu, model ideal pentru discursul de Caţavencu al zilelor noastre: “Măi băieţi, eu sunt plin de «cicatrice» din lupta adevărată (e drept, şi de proprietăţi şi de posibile dosare penale), nu ca voi, de dat din gură pe bloguri!” Multimilionarii PDL-ului le-au arătat obrazul “filfizonilor” şi i-au trimis la plimbare.

Nu zboară nimeni din PDL nici când e arestat, nici când e cercetat şi nu va zbura nici când va fi ridicat cu Poliţia, pentru că, dacă îl reţin mai mult, îi ia Dracul şi pe poliţişti, şi pe procurori! Ce ne-a arătat votul zdrobitor din PDL? Că garniturile afirmate în ani de “exercitare” a puterii sunt solidare, indestructibile şi nu pot fi transformate în grupuri morale. Pot hămăi zi şi noapte şi pot pretinde obrazul singurului partid necorupt. Ba se pot erija şi în salvatorii şi modernizatorii României. Ham, ham, ham, dar cu labele pe ciolan! Şi un sictir sincer pentru cei cu pixul!

Sursa: editie.ro