Din postura de preşedinte de şedinţă, consilierul PSD Gheorghe Nedelescu şi-a surprins colegii într-o postură jenantă: unii dintre ei lipseau, iar cei prezenţi nu prea ştiau cu ce se ocupă.

Plenul de ieri ar fi decurs normal dacă o mică inadvertenţă, soldată cu o intervenţie plină de aplomb din partea unui consilier de la putere, nu ar fi declanşat scrupulozitatea lui Gheorghe Nedelescu, aflat, ieri, în postura de conducător de şedinţă. După ce înainte votul mergea ca uns, cu mici poticneli ici şi colo, cam pe la mijlocul şedinţei preşedintele a comunicat sălii că un anume proiect a primit avizul pozitiv al comisiei juridice. Nimic mai fals, a sărit ca ars preşedintele acesteia, consilierul Dorel Marinescu, străpuns de simţul dreptăţii, şi a cerut să se restabilească adevărul. «Aşa mi s-au comunicat de către secretariat, aşa spun şi eu», şi-a apărat poziţia Gheorghe Nedelescu. «Şi ca să nu mai existe nici o încurcătură, eu voi respecta Regulamentul şi îi rog pe domnii preşedinţi de comisii să ia cuvântul şi să spună ce avize au dat la fiecare proiect», a instaurat ordinea şi disciplina Nedelescu.

Boboc a rămas cu vorbele pe limbă


Dintr-o mică problemă, s-au iscat altele şi mai mari. Trecându-se rapid la proiectul următor, a fost nevoie să fie comunicat avizul comisiei de Buget-Finanţe. Conform procedurii standard, preşedintele acesteia, consilierul Dan Cherciu, a fost rugat să-l prezinte. Cum minutele se scurgeau în tăcere, s-a constatat că acesta lipseşte. «Atunci să prezinte avizul secretarul…», a insistat ferm Nedelescu. Pentru că a urmat a doua tăcere mormântală, iar preşedintele plenului nu se arăta dispus să-şi încalce aşa de repede hotărârea, un coleg de partid a sărit cu împăcarea. «Eu zic, totuşi, că pierdem timpul…», a încercat Virgil Boboc, dar a rămas cu restul vorbelor pe limbă. «Cu tot respectul pe care vi-l port, dacă avizul nu a corespuns, eu sunt obligat să dau curs legii. Deci stăm aici până se comunică avizul», a rămas înfipt pe poziţii Nedelescu.

Cum a născut Gâdăr un răspuns

Ţintuit de privirile intransigente ale acestuia, secretarul comisiei, Alexandru Gâdăr, a dat verdictul aşteptat cu emoţie de toată sală: «E favorabil». Automat, colegul acestuia de partid Mărinică Dincă a plonjat pe spate-n scaun, vizibil relaxat. «Abuzez de bunăvoinţa dumneavoastră şi fac o rugăminte la doamna secretar: să intrăm în legalitate. Preşedintele de şedinţă trebuie să aibă un tabel cu preşedinţii de comisii şi secretarii. Aşa e corect, să fie şi ei pregătiţi, să nu mai fie situaţii stânjenitoare ca asta în care nu ştie unul ce face altul», a cerut consilierul Constantin Răducănoiu, reuşind să-l tempereze pe Nedelescu. La scurt timp, în tolba cu lucruri jenante a picat un alt consilier. Liberalul Lucian Mincu a reuşit performanţa să voteze încontinuu preţ de câteva minute. Surprins cu mâna în poziţie de vot în timp ce vorbea de telefon, liberalul a coborât-o doar atunci când a trebuit să-şi încheie convorbirea.