Seaca de Pădure este o comună săracă din judeţul Dolj, cu o populaţie îmbătrânită, care trăieşte de pe o zi pe alta dintr-o agricultură de subzistenţă. Într-o astfel de localitate ai crede că oamenii sunt preocupaţi de problemele de zi cu zi şi că au lăsat deoparte patimile politice. Lucrurile nu stau chiar aşa şi se pare că cel care declanşează aceste probleme este chiar primarul Săndică Osiac, care ai zice că e om de treabă, mai mult preocupat de problemele comunităţii decât de cele politice. Dar oamenii sunt schimbători.

Probleme dintre directorul Şcolii din Seaca de Pădure, Tinca Enaiche, şi administratorul financiar Ovidiu Bunea au început în urmă cu o lună. De ce? Pentru că Ovidiu Bunea a refuzat la data de 18 mai a.c. să facă anumite cheltuieli interzise printr-o ordonanţă a Guvernului Boc. Nu numai că aceste cheltuieli pentru achiziţionarea de bunuri – scaune şi mese, în acest caz – sunt interzise, dar bugetul de cheltuieli nu fusese efectuat de administratorul financiar, conform legii în vigoare, şi acestuia i se cerea doar să facă achiziţiile.

Răspunsul dat de Ovidiu Bunea l-a enervat la culme pe directorul Şcolii Seaca de Pădure, Tinca Enaiche, întrucât în aceeaşi zi acesta refuzase să facă plata unor societăţi comerciale pentru prestării de servicii, pe motiv că aceste firme nu au contracte semnate cu şcoala. „Subsemnatul, Bunea Ovidiu, (…) angajat pe postul de administrator financiar, vă anunţ că nu pot efectua plăţi în anul 2011 către SC Etoo Timişoara întrucât nu am cunoştinţă de existenţa unui contract între părţi conform legii”, se arată în adresa trimisă de Ovidiu Bunea conducerii şcolii cu clasele I-VIII Seaca de Pădure.

Sancţionat pentru că respectă legea

Pentru nesupunerea arătată Ovidiu Bunea nu a rămas nepedepsit, primind din partea directorului Tinca Enaiche calificativul satisfăcător, iar în Consiliul de Administraţie al şcolii a fost propus pentru sancţionare cu tăierea din salariu, pentru neprezenţa la serviciu. „Ce se întâmplă în şcoala în care lucrez nu este în regulă. Nu mi se pare normal să fiu sancţionat pentru că nu vreau să încalc legea. Mi s-a cerut să fac achiziţii în valoare de trei sute de milioane lei vechi, în condiţiile în care astfel de cheltuieli sunt interzise printr-o ordonanţă a Guvernului Boc. Şcoala e plină de scaune şi mese. Bugetul de cheltuieli nu îl efectuasem eu, îl primisem gata făcut. Normal că am refuzat să fac aceste cheltuieli şi pentru asta am fost sancţionat”, a declarat Ovidiu Bunea.

Primarul şi consilierii liberali, vânduţi la portocalii

Se pare că primarul liberal Săndică Osiac s-a „defectat” de vreo doi ani şi a bătut palma cu cei de la PD-L. Aşa a ajuns director de şcoală şi Tinca Enaiche, consilier local PNL. Dacă primarul şi o parte a consilierilor liberali nu ar avea o înţelegere cu Ileana Şerban ca la viitoarele alegeri să susţină PD-L-ul, nu ar fi fost numit niciodată un liberal la şcoala din Seaca de Pădure. Societăţile comerciale care trebuia să fie plătite pentru prestării de servicii, bănuite că nu aveau contracte semnate cu şcoala, sunt din sfera de influenţă a PD-L. Pentru alocarea unor fonduri guvernamentale şi pentru funcţii ca cea de director la şcoala din comună, Săndică Osiac s-a vândut la portocalii. Şi pentru că sunt oameni în comună care nu merg pe mâna lui, a început să îi hărţuiască. Toate demersurile făcute de Tinca Enaiche împotriva lui Ovidiu Bunea sunt cu acceptul lui Săndică Osiac. În comună este lucru ştiut că primarul este prieten de familie cu preotul şi preoteasa din comună.

Transportul profesorilor navetişti, neplătit de luni de zile


Profesorii care fac naveta să predea la Şcoala din Seaca de Pădure sunt neplătiţi de câteva luni, iar administratorul financiar face parte dintre cei neplătiţi. „Cum să faci achiziţii şi să plăteşti nişte prestări de servicii unor firme care nu au contracte cu şcoala, când profesorii navetişti nu şi-au mai primit banii pentru transport de luni de zile? Eu sunt în această situaţie şi ca să ajung la serviciu a trebuit să mă împrumut de la terţi. Am trimis o cerere conducerii şcolii să îmi plătească sumele restante pentru transport şi nu am primit nici un răspuns, în schimb mi s-a tăiat din salariu, în condiţiile în care am atâţia martori că nu am lipsit de la serviciu niciodată nemotivat”, a spus Ovidiu Bunea.

Ramona Bunea, soţia administratorului financiar, membru în Consiliul de Administraţie al şcolii, a solicitat directoarei o copie după procesul-verbal din şedinţa din data de 26 mai a.c., în care soţul ei a fost sancţionat şi nu a primit nici un răspuns.

Primarul de la Giurgiţa este închis, pentru 29 de zile, printre altele şi pentru plăţi ilegale. Şi pentru asemenea acuzaţii este cercetat şi primarul din comuna Cârna. Valentin Mitrică de la Giurgiţa a tras după el contabilul. Primarul de la Seaca de Pădure, dacă va continua să se joace cu banii publici, e posibil să atragă după el directoarea şcolii, care este şi preoteasă…

Sursa: www.cvlpress.ro