Veşti negre pentru localităţile Doljului: banii pentru dezvoltare alocaţi conform distribuţiei bugetare stabilite de Finanţe sunt la jumătatea celor de anul trecut şi la un sfert din suma alocată în 2008. În aceste condiţii, fiecare primărie va avea bani, la capitolul dezvoltare, unde intră şi cofinanţarea proiectelor europene, doar pntru câte o basculantă de pietriş şi o pensulă pe căminul cultural, după cum a apreciat astăzi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

“Am fost zdruncinaţi de aceste cifre, care ne-au fost comunicate. Ne aşteptam să fie greu, însă sumele care revin localităţilor pentru dezvoltare, pentru investiţii şi pentru cofinanţări sunt la jumătatea celor de anul trecut şi sunt la sfert faţă de începutul acestui mandat, respectiv faţă de anul 2008. În cifre absolute, situaţia se prezintă astfel: în anul 2008 – 869,5 miliarde de lei vechi, în anul 2009 – 520 de miliarde, în anul 2010 – 466 miliarde, în anul 2011 – 399 miliarde de lei, iar în acest an – 200 de miliarde.

După cum remarcaţi, de la 869 la 200 nu este vorba de o cădere lină, ci de un adevărat picaj. Aceste sume de bani, care urmează să fie alocate celor 111 localităţi din Dolj, chiar dacă s-ar da câte un miliard pentru fiecare localitate, nu ar ajunge. Ce ar putea să facă o localitate cu un miliard de lei?

Ar putea pune câteva basculante de pietriş pe o uliţă, ar putea să dea cu var pe Căminul Cultural, altceva nu pot să facă”, a spus Ion Prioteasa, într-o conferinţă de presă. În cazul a 17 dintre localităţi, situaţia este “ieşită din comun”, a mai afirmat preşedintele, întrucât acestea au câştigat proiecte în valoare de aproape 3 milioane de euro şi vor fi obligate să plătească o parte din lucrări şi TVA-ul. În ultimile trei zile, toţi primarii din Dolj s-au perindat pe la consiliul judeţean, pentru dezbateri pe tema bugetului, însă la toate capitolele au rămas “muţi”.