Zece persoane, toate membre ale aceleiaşi familii, au fost transportate, în ultimele zile, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova după ce s-au intoxicat cu ciuperci culese din pădure, două dintre acestea fiind aduse în stare gravă şi tratate la Reanimare.
Potrivit medicului Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, în ultimele zile la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova au fost aduse mai multe persoane care prezentau simptomele unor intoxicări cu ciuperci.
“Este vorba de o familie care provine din nordul judeţului Dolj. Opt dintre acestea au rămas în spital, din care două au fost cazuri grave. Au fost internate la Reanimare”, a declarat medicul Ştefan Popescu.
El afirmă că persoanele intoxicate au consumat mâncăruri preparate din ciuperci culese din pădure. “Ciupercile culese din pădure, câmp, teren infiltrat cu substanţe toxice sau cumpărate de la persoane particulare pot produce intoxicaţii grave, care survin din ce în ce mai frecvent din cauza lipsei de cunoştinţe ale culegătorului, a mutaţiilor genetice sau încrucişărilor care apar în natură”, afirmă medicul Ştefan Popescu.
Potrivit sursei citate, din cauza ingerării unor ciuperci toxice se poate ajunge la decesul persoanei. “Primele simptome pot apare la câteva minute după ingestie sau după trei-şase ore şi chiar mai mult şi constau în dureri abdominale, greţuri şi vărsături, transpiraţie abundentă, diaree, furnicături ale extremităţilor, iar în formele grave – stare confuzională, halucinaţii, convulsii, comă”, a mai spus purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Medicul Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al SJU Craiova, afirmă că cele zece persoane au fost aduse de la Spitalul din Filiaşi.
“Prezentau vărsături, greaţă şi dureri abdominale. Au ajuns la noi mama, care era gravidă, tatăl şi opt copii. Femeia culesese ciuperci din pădure şi mâncaseră o ciorbă preparată din aceste ciuperci. Au fost între timp externaţi toţi cei care au ajuns la spital”, a declarat Cristina Geormăneanu.
Sursa: *************