Membrii Uniunii Studenţilor din România (USR) spun că ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, le „calcă în picioare drepturile” şi îi solicită acestuia adoptarea urgentă a Codului drepturilor şi obligaţiilor studenţilor, în forma propusă de federaţiile studenţeşti.

Liderii studenţilor consideră inadmisibil amestecul rectorilor în această cauză. „Cum mai poate fi considerat acest statut un statut al studentului, daca el va reprezenta doar ce vor rectorii să reprezinte? Cum mai poate fi considerat acest statut un statut al studentului dacă e adoptat doar prin acordul celor de care, în anumite cazuri, ar trebui să protejeze? Amintim că Legea Educaţiei precizează faptul că federaţiile studenţeşti propun Codul drepturilor şi obligaţiilor studenţilor, iar Ministerul Educaţiei îl adoptă prin ordin de ministru, fără să specifice de o implicare a rectorilor (…) În perioada următoare, Uniunea Studenţilor din România va demara o serie de acţiuni menite să conştientizeze importanţa adoptării Statutului Studentului”, spun studenţii.

Statul a fost dezbătut în universităţi

Reprezentanţii USR precizează că statutul se află de câteva luni pe site-ul ministerului, în stadiu de proiect, şi a fost supus dezbaterii în Senatele universităţilor cu mult înainte de începerea anului universitar.

„Federaţiile studenţeşti au purtat numeroase discuţii cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei încă din martie 2011 şi s-a ajuns la o formă agreată de toate părţile. De ce se doreşte în acest moment forma agreată cu rectorii, nu cea stabilită până acum, la care reprezentanţii studenţilor au lucrat? În luna noiembrie, reprezentanţi ai ministerului au prezentat o nouă formă a Statutului ce exclude o serie de drepturi şi e compus în mare parte din articole ce fac trimitere explicită la Legea Educaţiei. Acum, ministrul Funeriu declară că nu vrea să adopte Statutul Studentului fără acordul rectorilor nou- aleşi”, adaugă cei de la USR.

cvlpress.ro