Veşti proaste pentru şoferi. Fiind corelate cu salariul minim pe economie, amenzile de circulaţie vor crește şi ele de la începutul anului viitor. După ce Ministerul Muncii a anunţat că salariul minim pe economie va creşte, de la 1 ianuarie 2012, la 700 de lei, punctul de amendă se va mări şi el, cu 3 lei.

Codul Rutier stabileşte, la articolul 98, că amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre de Guvern. În 2011, salariul minim brut este de 670 de lei, ceea ce înseamnă că valoarea unui punct de amendă este de 67 de lei în acest an. Anul viitor, salariul minim pe economie va creşte la 700 de lei. Punctul de amendă creşte şi el, în acest caz, cu 3 lei, scrie b365.ro.

În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise şi de pericolul social pe care îl prezintă, sancţiunile sunt ierarhizate în mai multe clase, cărora le corespund un anumit număr de puncte-amendă: între 2 şi 20 de puncte-amendă pentru persoanele fizice şi chiar 100 de puncte-amendă în cazul persoanelor juridice.

*************