Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar de urgenţă, cu titlu gratuit, Turciei, ţară afectată de cutremurul produs în data de 23 octombrie.

Ajutorul umanitar constă în 100 de corturi, în valoare de 250.000 de lei, oferite la solicitarea autorităţilor de la Ankara.

Aceste corturi vor fi scoase din rezerva Autorităţii Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, iar stocurile urmează să fie reîntregite în anul 2012, în limita bugetului disponibil.

Transportul ajutorului umanitar se face prin grija Ministerului Apărării Naţionale.

Guvernul României îşi exprimă, totodată, compasiunea şi solidaritatea cu autorităţile turce şi cu persoanele afectate de cutremurul produs în 23 octombrie 2011.

Guvernul României a mai decis, joi, acordarea de asistenţă medicală contra cost Libiei, răspunzând astfel unei solicitări transmise de autorităţile libiene.

Reprezentanţi ai Consiliului Naţional de Tranziţie au solicitat României sprijin constând în primirea de tratament şi/sau intervenţii chirurgicale în spitale româneşti pentru aproximativ 100 de răniţi şi mutilaţi de război din Libia. Executivul a dat curs solicitării, urmând ca trierea bolnavilor care vor ajunge în România să fie făcută în Libia, de către o echipă de medici români.

De asemenea, a fost solicitat părţii române sprijin constând în livrarea unei cantităţi de vaccinuri de producţie românească, precum şi primirea, pentru perioade de refacere de 2-3 săptămâni, a unor copii traumatizaţi de conflictul armat din Libia sau rămaşi în custodia instituţiilor publice de asistenţă.

Partea română a fost de acord să răspundă favorabil acestor solicitări.

*************