CRAIOVA. Magistrații Curții de Apel Craiova au judecat, azi, un nou termen în procesul lui Adrian Cocoană, condamnat la 4 ani de închisoare, după ce a ucis cu bolidul său de lux un tânăr în Timișoara, însă instanța se va pronunța în data de 23 noiembrie.

Adrian Cocoană a venit la Curtea de Apel Craiova la ora 11.00. Acesta a cerut magistraților craioveni să fie luate în considerare toate probele depuse la dosar. „ Cer să se ia în considerare elementele atenuante, dovezile privind acordarea primului ajutor. Consider că un factor determinant în producerea accidentului a fost şi taximetristul“, le-a spus Cocoană magistraţilor.

Apărători acestuia au cerut instanței să caseze toate deciziile de până acum și să înceapă un nou proces.

În luna mai, judecătorii Tribunalului Dolj au menţinut pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare hotărâtă de magistraţii Judecătoriei Craiova pentru Adrian Iosif Cocoană, şoferul acuzat că, în urmă cu trei ani, a accidentat mortal un tânăr aflat pe trotuar, în zona centrală a Timişoarei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Dolj, judecător Daniel Stancu, magistraţii au diminuat cuantumul despăgubirilor acordate Aureliei Grămescu, mama lui Lucian Reja, tânărul ucis pe trotuar, de la trei la două milioane de lei.

Decizia Tribunalului Dolj a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova.
Adrian Iosif Cocoană a fost arestat preventiv în 21 august 2008, pentru 29 de zile, după ce, conducând cu viteză, a scăpat autoturismul Ferrari de sub control şi a accidentat mortal un tânăr aflat pe trotuar, în zona centrală a Timişoarei. Mandatul de arestare a fost apoi prelungit.

Cocoană s-a speriat de mulţimea care-i spunea că este un criminal

Şeful Poliţiei Rutiere Timiş, Florin Bolbos, declara la acea vreme că şoferul avea viteză foarte mare în momentul accidentului, fiind pe o porţiune de drum drept. Pe sensul său de mers, pe ambele benzi erau maşini în faţa sa, iar el a intrat în depăşire pe contrasens. Pentru că veneau maşini din faţă, a vrut să intre pe sensul său, a lovit un taximetru, care a ricoşat în dreapta, iar Ferrari-ul s-a izbit de un cap de pod, însă înainte a lovit şi doi pietoni.
Şoferul a fugit atunci de la locul accidentului şi s-a predat Poliţiei după aproape 24 de ore. El le-a spus oamenilor legii că a plecat de la locul accidentului după ce s-a speriat de mulţimea care-i spunea că este un criminal.
Tânărul de pe trotuar lovit de maşină, Lucian Reja, a murit la scurt timp la spital, în timp ce prietena acestuia, Cristina Rohnean, lovită şi ea de acelaşi autoturism, a suferit câteva leziuni. Pasagerii din taximetru, două femei şi doi copii, au scăpat nevătămaţi.

Justiţia din Craiova, chemată să dea verdictul într-un caz ultramediatizat

În 9 octombrie, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Timiş l-au trimis în judecată pe Iosif Adrian Cocoană pentru ucidere din culpă, vătămare corporală gravă şi pentru infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice.
Dosarul în care Adrian Iosif Cocoană este acuzat de ucidere din culpă după ce a scăpat autoturismul Ferrari de sub control, accidentând mortal un tânăr pe un trotuar din centrul Timişoarei, este judecat de magistraţii din Craiova, instanţa supremă dispunând strămutarea procesului de la Judecătoria Timiş.
Apărătorii lui Cocoană au solicitat instanţei supreme strămutarea procesului, pe motiv că sora uneia din părţile civile din procesul său este judecătoare la Tribunalul Timiş.

Tribunalului Dolj a decis judecarea lui Cocoană în stare de libertate

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis solicitarea şi a dispus strămutarea dosarului de la Judecătoria Timiş la Judecătoria Craiova.
Judecătorii Tribunalului Dolj au decis, la mijlocul lunii decembrie 2008, ca Adrian Iosif Cocoană, să fie judecat în stare de libertate, cu interdicţia de a părăsi oraşul de domiciliu, respectiv Timişoara.

Judecătoria Craiova a decis, pe 15 iulie 2010, condamnarea lui Adrian Cocoană la patru ani de închisoare cu executare, plus plata de despăgubiri morale şi materiale faţă de părţile civile.

Adrian Cocoană, conform deciziei Judecătoriei Craiova, urma să achite mamei lui Lucian Reja, Aurelia Grămescu, suma de trei milioane de lei daune morale şi 68.865 de lei daune materiale. Cristina Rohnean, tânăra care se afla pe trotuar alături de Lucian Reja, rănită în accident, trebuie să primească de la Adrian Cocoana 50.000 de lei daune morale şi 1.800 daune materiale. Instanţa a decis că şi taximetristul implicat în accident trebuie să primească 10.000 de lei despăgubiri morale şi 440 de lei materiale.

*************