Istorie. Civilizatia maya si-a provocat singura apocalipsa


  1. #1
    P.R. Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor Ic3Girl este un nume cunoscut tuturor
    Data de inscriere
    05-06-2007
    Sex
    F
    Mesaje
    3,093
    Mesaje bazar
    10
    Putere Reputatie
    50
    Reputatie
    933
    Puncte CF
    41.0

    Istorie. Civilizatia maya si-a provocat singura apocalipsa

    Civilizaţia maya s-a prăbuşit în secolele 8-9, însă un nou studiu arată că ea şi-ar fi provocat singură apocalipsa, potrivit RTV.net.

    Defrişările din America Centrală, înainte de sosirea europenilor, au contribuit la seceta din regiune, potrivit unui studiu.

    Cercetătorii bănuiau de mult că seceta a contribuit la dispariţia civilizaţiei maya, alături de alţi factori precum conflictele şi suprapopularea.

    Climatologul Benjamin Cook de la NASA Goddard Institute for Space Studies a folosit reconstrucţii ale vegetaţiei de acum 2.000 de ani şi a descoperit că defrişările făcute de fermierii maya au înrăutăţit seceta din zonă.

    Cum au reuşit însă fermierii primitivi să afecteze vremea? Se pare că atunci când mayaşii tăiau pădurile, făceau loc unei suprafeţe cu un grad de reflexie mai mare decât cel al pădurilor verzi. Această suprafaţă reflecta energia înapoi în atmosferă şi nu o absorbea precum pădurile, pe pământ fiind prea puţină energie pentru a transforma apa în vapori, pentru a crea nori şi, prin urmare, ploaie. Cook spune că a fost un declin de 10-20% al precipitaţiilor.

    Fiind mai puţine ploi, solul a secat, aşa că energia a început să încălzească suprafaţa, în loc să evapore apa. Rezultatul a fost o creştere a temperaturilor cu 0.5 grade Celsius. Lipsa ploilor şi căldura mai mare au fost fatale pentru o societate care depindea de agricultură.

    Efectele negative ale sosirii europenilor au provocat dispariţia a 90% din mayaşi, în anumite zone. Studiile arată că acest lucru a dus, însă, la repopularea pădurilor, şi, prin urmare, la revenirea precipitaţiilor.

    Cook este de părere, în urma examinării dovezilor, că defrişările au contribuit în proporţie de 50% la seceta din timpul civilizaţiei maya, iar precipitaţiile au scăzut atunci cu 20%.

    Acum, întrucât America Centrală suferă din nou din cauza defrişărilor, Cook spune că am putea să ne confruntăm, din nou, cu aceeaşi situaţie.

    *************

  2. #2
    Banned constantinconst's Avatar constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor constantinconst este o raza de lumina in ochii tuturor
    Data de inscriere
    28-01-2009
    Sex
    M
    Mesaje
    1,072
    Mesaje bazar
    424
    Putere Reputatie
    0
    Reputatie
    542
    Puncte CF
    22.0
    Aiureli.
    Vrei mai putine reclame? Inregistreaza-te sau logheaza-te

Tags for this Thread

Google+

Cautati logo-ul CraiovaForum?

Iata cateva variante: