Noua Lege a Educaţiei va intra în vigoare începând cu 10 februarie 2011. Liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), filiala Dolj, spun că lipsa normelor metodologice va crea haos în sistemul de învăţământ şi că unul dintre efecte va fi acela că mii de profesori, din rândul cadrelor didactice cu gradul I şi 25 de ani vechime, vor rămâne fără un loc de muncă, urmare a creşterii normei didactice de la 16 la 18 ore. La polul opus se află reprezentanţii ISJ Dolj, care declară că nu vor exista disponibilizări în rândul acestor profesori.

Rada: Noua Lege a Educaţiei va crea debandadă în şcoli

Potrivit reprezentanţilor FSLI Dolj, aproximativ 3.500 de profesori riscă să rămână fără un loc de muncă, odată cu aplicarea noii Legi a Educaţiei. Este vorba despre cadrele didactice cu gradul I şi 25 de ani vechime, a căror normă didactică, potrivit noii legi, va trebui completată cu două ore. “Este vorba despre profesorul de gradul 1 cu 25 de ani vechime, care are o normă redusă cu două ore, de la 18 la 16 ore. În această situaţie, ar trebui ca, odată cu intrarea în vigoare a legii, acestor profesori să li se completeze norma la 18 ore, ceea ce ar crea doar debandadă în şcoli, pentru că se vor lua ore de la alţi profesori suplinitori să li se completeze orele titularilor. Asta înseamnă profesori luaţi de la clasă, lucru care nu este deloc benefic în mijlocul anului şcolar”, a declarat Constantin Rada, preşedintele FSLI Dolj.

ISJ Dolj, ferm pe poziţii: Nu vor fi disponibilizări

Inspectoratul Şcolar infirmă aceste zvonuri, declarând că niciun profesor dintre cei aflaţi în această situaţie nu va rămâne fără locul de muncă. “Referitor la creşterea normei cadrelor didactice care au peste 25 de ani vechime şi gradul 1 didactic, vechiul statut al cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar prevedea această bonificaţie, acest drept pe care îl câştigaseră dumnealor, şi, prin noua lege, din motive de finanţare, s-a trecut la o normă de 18 ore de predare pentru toţi profesorii, indiferent de vechime. Această aplicare nu va duce la niciun fel de disponibilizări în rândul acestor persoane şi această aplicare probabil că se va realiza începând cu 1 septembrie 2011, deci nu în mijlocul anului şcolar”, a precizat Alexandru Gâdăr, inspector şcolar general adjunct ISJ Dolj.

Ori corectăm, ori protestăm

Liderii FSLI Dolj nu sunt de acord nici cu data intrării în vigoare a noii Legi a Educaţiei, nici cu multe dintre articolele prevăzute în noua lege. În acest sens, au transmis Guvernului punctul lor de vedere şi au solicitat ca, în termen de 60 de zile, să se discute pe baza acestor articole şi să se revină asupra lor. În caz contrar, sindicaliştii nu exclud declanşarea unor conflicte de muncă. “Este absolut hilar ce se întâmplă! O Lege a Educaţiei nu poate să intre în vigoare decât de la 1 septembrie al anului şcolar următor. Noi am atras atenţia Ministerului Educaţiei şi Guvernului să rezolve această problemă şi, fie printr-o Ordonanţă de Urgenţă, fie printr-un ordin de ministru, să corecteze această eroare, şi anume legea să intre în vigoare la 1 septembrie 2011. În cazul în care nu se revine asupra aspectelor legate de noua Lege a Educaţiei, FSLI va strânge 100 de mii de semnături pentru drept de iniţiativă legislativă şi va solicita, prin Curtea Constituţională, discutarea acestor articole de lege în Parlamentul României. Dacă acest lucru nu va fi posibil, nu excludem nici declanşarea unor conflicte de muncă”, a precizat Constantin Rada, preşedintele FSLI Dolj.


Sursa: editie.ro