Uniunea Social Liberală a anunţat în luna septembrie judeţele şi municipiile reşedinţă de judeţ unde fiecare din cele trei formaţiuni (PSD, PNL, PC) va depune candidaturi. Cele trei partide şi-au împărţit aproape egal, candidaturile - PSD, 22 de candidaturi la preşedinţiile Consiliilor Judeţene şi primăriilor de municipii-reşedinţe de judeţ, iar Alianţa de Centru-Dreapta (PNL+PC), 19. Conform Protocolului USL stabilirea candidaţilor s-a făcut în urma sondajelor de opinie. În urma acestor sondaje în judeţul Dolj, candidaţii pentru Consiliul Judeţean şi Primăria Craiova vor fi desemnaţi de către PSD. La conferinţa de presă a liberalilor Mario Ovidiu Oprea şi Ionuţ Stroe, mass-media craioveană a încercat să afle care sunt negocierile liberalilor cu social democraţii dincolo de cele două candidaturi stabilite deja.

PSD Dolj şi Alianţa de Centru Dreapta, în afară de Craiova, nu au început încă negocierile pentru candidaturile în celelate oraşe şi muncipii din judeţ. Liberalii nu au dorit să dezvălui când vor fi demarate aceste discuţii, şi dacă vor avea candidaţi unici sau nu, considerând că sunt lucruri din bucătăria internă a Uniuni Social Democrate Dolj. Lucrurile se schimbă însă atunci când vine vorba despre susţinerea pe care PNL Dolj o va oferi candidaţilor PSD la Consiliul Judeţean şi la Primăria Craiova. Liberalii doljeni au declarat că nu au o problemă că s-a luat decizia ca PSD să îşi desemneze candidaţi la cele două instituţii amintite, iar în cazul Primăriei Craiova oricine va fi desemnat se va bucura de sprijinul PNL Dolj. “În momentul de faţă este nevoie de o nominalizare oficială. Candidatul pe care USL îl va propune la Primăria Craiova va fi susţinut şi de PNL Dolj. Nominalizarea aparţine PSD, iar candidatura e cu siguranţă a USL. Dincolo de ceea ce este deja stabilit, vom sta la aceeaşi masă, pentru că vorbim aceeaşi limbă şi cu siguranţă ne vom înţelege. Vom susţine orice candidat al PSD la Primăria Craiova. A avut loc o împărţire geografică a candidaturilor şi s-a specificat unde şi cine nominalizează. La Dolj candidatura la Primăria Craiova aparţine PSD”, a declarat Ionuţ Stroe.

“Ion Prioteasa are cea mai mare recunoaştere publică la nivel naţional”

Parlamentarii liberalii doljeni nu contestă faptul că şi-ar fi dorit să aibă un candidat la Primăria Craiova, pentru că un partid, îşi canalizează întreaga activitate, în cei patru ani cât durează un ciclu electoral, în a construi oferte şi proiecte politice, însă pentru ei cât şi pentru partenerii din PSD a contat aprecierea publică şi măsurarea acesteia în sondajul final. “Ca şi partid politic e de la sine înţeles că îţi doreşti să ai candidaturi. Însă de această dată vorbim despre o alianţă ale cărei reguli şi principii s-au stabilit la începutul formării acestei asocieri numită USL. Mi-aş fi dorit un candidat liberal pentru Primăria municipiului Craiova şi, de ce nu, şi pentru Consiliul Judeţean, dar, normal este să maximizezi potenţialul electoral al USL. Domnul Ion Prioteasa are cea mai mare recunoaştere publică la nivel naţional, sondajele o arată, şi nu putea fi în nici un fel concurat. Scorul electoral l-a impus ca şi candidat la judeţ. Pe acelaşi model am mers şi la Primăria Craiova”, a mai declarat deputatul liberal.

“Cercetările sociologice au dat dimensiunea aprecierii PNL şi PSD”

Întrebaţi ce au de câştigat din viitoarele alegeri, şi Mario Ovidiu Oprea şi Ionuţ Stroe au spus că la momentul oportun totul se va stabili la masa negocierilor. “Rolul nostru nu este numai de a ocupa aceste candidaturi. Să nu uităm că mai este în joc şi reprezentarea la nivelul consiliului local, dar şi la nivel de viceprimari. Ne dorim acest lucru. Modul în care USL şi-a desemnat candidaţii la nivelul întregii ţări nu a fost rodul unei negocieri, ci al unei cercetări, unei gândiri unitare pentru a maximiza şansele USL. Cercetările sociologice au dat dimensiunea aprecierii PNL şi PSD, nu numai a candidaţilor lor. Şi conform acestor aprecieri vor fi stabilite şi listele pentru Consiliul Judeţean Dolj şi Consiliului Local Craiova”, a opinat senatorul Mario Ovidu Oprea.

cvlpress.ro