Mihai Voicu şi-a exprimat, joi după-amiază, opinia referitoare la acţiunile procurorilor DNA în vămi, acolo unde mai mulţi agenţi vamali şi poliţişti de frontieră sun bănuiţi că ar fi facilitat contrabanda cu tutun. “Dacă cernem informaţia sec, pe cifre, constatăm că am demontat o îngrozitoare reţea de traficanţi de ţigări, care treceau două cartuşe de ţigări cu sacoşa şi dau şpagă 10 euro la vameşi.

În ultimele zile se încearcă să ni se sugereze că această groaznică reţea de trafic de ţigări, care fură două miliarde de euro pe an este ca un soi de pânză de păianjen în mijlocul căreia s-ar afla liderii sindicali. De parcă noi am fi de pe Marte şi nu am şti că toate numirile sub guvernul PDL se fac politic, cu atât mai mult numirile şefilor de vămi şi cei mai apropiaţi subalterni ai acestora.

Ne-am fi dorit să vedem în ce mod intră şi sacoşele cu ţigări, foarte bine, dar şi TIR-urile cu ţigări, şi containerele. Am făcut în urmă cu câteva zile un pronostic, iată corect, cum că va fi un scandal îngrozitor în foarte multe vămi, dar la Constanţa toţi sunt buni şi frumoşi. Nici nu a călcat picioruş de control la Vama Constanţa”, a susţinut, cu iz de ironie, Mihai Voicu.

Mai mult, acesta aşteaptă de la anchetatori să scoată la iveală şi numele politicienilor sau a altor persoane publice implicate în contrabanda cu tutun din vămi. “Ne-am dori ca ancheta să meargă până la capăt. Dacă există oameni politici implicaţi în acest caz să aflăm sau dacă nu, să ştim acest lucru fără niciun dubiu, pentru că acum există foarte multe dubii”, a spus Voicu.

Întrebat de ce guvernul liberal nu a luat măsuri împotriva traficului de tutun, Voicu a declarat că în perioada 2007-2008, Uniunea Europeană a apreciat că în România contrabanda cu ţigări scăzuse. “Daniel Chiţoiu, cel care a deţinut conducerea ANAF, în perioada 2007-2008, poate pune la dispoziţie documente oficiale ale Uniunii Europene în care cifrele UE apreciau în acea perioadă că contrabanda cu ţigări scăzuse până la valoarea de opt la sută. A fost şi este o cifră fără precedent. Aprecierile din acest moment arată că această cifră a trecut de 30 la sută”, a spus Voicu.

Acesta a mai precizat că marea contrabandă se face în vama Constanţa sau cea de la Ploieşti. “Marea contrabandă se face cu containerul, cu TIR-ul, nu cu sacoşa. Iar Constanţa este principala poartă de intrare în România şi toate evaluările arată că este şi principala poartă de contrabandă. În mod bizar acolo nu s-a întâmplat niciun control de formă”, a spus Voicu. Întrebat de ce, în opinia lui, la Constanţa nu a avut loc “niciun control de formă”, prim-vicepreşedintele PNL a spus că trebuie întrebate autorităţile de ce. Eu nu pot decât să mă întreb. Nu aţi văzut nicăieri să fie lovită marea contrabandă cu alcool, cu ţigări, cu petrol şi pun aici şi Vama Ploieşti, care este principala poartă de vămuire a produselor petroliere”.


Voicu nu este de acord nici cu faptul că liderul de sindicat Vasile Marica este vinovatul pentru contranada cu tutun din vămi. “S-a început bine şi s-a terminat prost sau s-a terminat înainte de a trebui să se termine, pentru că dacă am început în forţă, împotriva contrabandei, fie ea şi mici, şi după aia ni se spune că gata, l-am prins pe Marica. Practic ni se spune că gata, l-au prins pe Marica şi se opresc. E foarte puţin credibil acest lucru”, a mai spus Voicu. Preşedintele PNL Dolj a mai spus şi că acţiunile de verificare a averilor liderilor de sindicate sunt acţiuni de intimidare.

“Este o acţiune de intimidare. Nu pot să spun dacă este legală sau ilegală. Eu nu cred în coincidenţă, mai ales pe scară mare. Dacă veţi lua lista liderilor de sindicat, veţi vedea că absolut toţi sunt cei implicaţi în acţiuni, proteste, critici, manifestaţii sindicale”, a mai spus Mihai Voicu.



Sursa: lupamea.ro