Plăţile pentru agricultura ecologică se majorează cu 41% la producţia vegetală şi cu 79% la cea animalieră, în urma recalculării plăţilor anuale suplimentare maxime pe exploataţie. Hotărârea de modificare şi completare a HG nr. 759/2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică a fost luată în şedinţa Guvernului din 8 iunie a.c.

Aceasta vizează absorbţia întregului buget de 3.098.000 de euro, alocat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) plăţilor suplimentare aferente exploataţiilor aflate în perioada de conversie în anul 2010. Deoarece în urma controlului efectuat de APIA numărul de beneficiari eligibili a fost mai mic decât cel estimat, plăţile anuale suplimentare maxime/exploataţie au fost recalculate, iar excedentul de 981.400 de euro s-a realocat, cu menţinerea valorilor procentuale iniţiale de alocare. Astfel, în funcţie de numărul de beneficiari eligibili, plăţile cresc cu 41% la producţia vegetală şi cu 79% la producţia animalieră.

Ajutor numai pentru limitele perioadelor de conversie

Hotărârea Guvernului introduce şi alte modificări şi completări referitoare la suprafeţele agricole eligibile, respectiv culturi anuale, culturi perene sau păşuni şi fâneţe permanente; la certificatul de conformitate (documentul de confirmare a conversiei) – care este definit mult mai clar, şi la stabilirea perioadei de depunere a cererilor pentru anul 2011. În acest sens, documentele se depun în intervalul 1 septembrie – 15 octombrie 2011, iar eliberarea actelor justificative de către organismele de inspecţie şi certificare se va face până la data de 15 octombrie 2011. Această măsură a fost propusă pentru ca un număr cât mai mare de beneficiari să poată completa documentaţia necesară în termenul stabilit şi, astfel, să acceseze ajutorul financiar. În consecinţă, şi termenul de efectuare a controlului la faţa locului a fost modificat, acţiunea de verificare fiind programată pentru data de 1 noiembrie 2011. Totodată, conform modificărilor, ajutorul specific se acordă numai pentru limitele perioadelor de conversie, stabilite în conformitate cu reglementările UE, pentru fiecare categorie de producţie vegetală, creşterea animalelor sau apicultură şi nu se va acorda în cazul repetării anului de conversie sau prelungirii perioadei de conversie.