Doar cei care sunt foarte săraci vor primi ajutoare de la stat. Este avertismentul guvernanţilor, care vor ca plata prestaţiilor sociale să nu mai fie suportată doar din bugetul statului. Ministerul Muncii a finalizat Legea asistenţei sociale.

Guvernanţii bagă mâna în buzunarele autorităţilor locale şi propun ca plata ajutoarelor să fie suportată în proporţie de 50% din bugetele locale. Reprezentanţii Ministerului Muncii susţin că cele 54 de ajutoare sociale plătite vor fi regrupate, ca urmare a acestei legi, în 9 tipuri de ajutoare.

De exemplu, venitul minim de inserţie va înlocui trei prestaţii sociale: venitul minim garantat, ajutoarele de încălzire şi alocaţia de susţinere a familiei. Nu va mai exista o sumă fixă a ajutoarelor, ci un plafon maxim. Cuantumul se va stabili plecând de la nevoile solicitantului. Ca să fie siguri că nimeni nu va mai primi în acelaşi timp de mai multe tipuri de ajutoare, viitorii beneficiari vor completa un formular unic. În funcţie de venituri, de bunurile avute în proprietate şi de situaţia familială se vor face calculele şi încadrarea într-un anumit tip de ajutor social.

Mai mult, în proiectul de lege se precizează: cine va refuza vreun loc de muncă sau nu va accepta să meargă la cursuri, riscă să piardă ajutorul social primit. La ora actuală, în România, 13 milioane de persoane beneficiază de o formă de ajutor social. Anual, pe aceste ajutoare statul cheltuieşte circa 9 miliarde de lei, adică aproape cât cheltuieşte cu pensiile.

Sursa: www.*************