Cele trei spitale aflate în subordinea Primăriei Craiova – Spitalul Municipal Filantropia, Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” şi Spitalul de Neuropsihiatrie – nu au nici până în acest moment un manager admis prin concurs. Directorii sunt mulţumiţi să primească mandat cu porţia, dar să nu mai treacă printr-un examen, iar autorităţile sunt relaxate că se află în postura de a numi pe cine doresc.

La mai bine de un an de la trecerea unităţilor sanitare în subordinea municipalităţii, acestea continuă să fie conduse de directori interimari. Ba chiar, în câteva cazuri, cei care se află în fruntea spitalelor au adunat deja câteva mandate bune în funcţie. La întrebarea cum au reuşit această „performanţă”, atât cadrele medicale, cât şi autorităţile locale răspund că se sprijină pe prevederile conţinute de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii. Considerată legea de căpătâi a sistemului sanitar, aceasta a fost modificată de nenumărate ori, astfel încât, în cele din urmă, nici unii, nici alţii nu mai ştiu exact care sunt ultimele actualizări, motiv pentru care o interpretează potrivit cu situaţia care le convine.

Filantropia, la al doilea interimat

La data de 1 iunie 2010, adică din prima zi în care unitatea medicală a intrat sub umbrela municipalităţii, spitalul Filantropia era condus de un manager interimar. Iniţial, dr. Mihaela Tătaru a fost numită în funcţia de manager al spitalului pentru o perioadă de şase luni, aşa cum prevede legea. La expirarea acestei date, nu a fost organizat concursul pe post şi managerul a mai primit o prelungire de încă şase luni, ca o soluţie temporară. În cele din urmă, Mihaela Tătaru a plecat din fruntea unităţii sanitare, dar nu pentru că autorităţile ar fi demarat ocuparea prin examen a postului, ci din cauza neînţelegerilor cu angajaţii şi sindicatele, care au făcut ca echipa de directori să-şi dea demisia sau să fie înlocuită. În urma acestei situaţii tensionate, a ajuns director, numit tot ca interimar, pe data de 17 mai, dr. George Ungureanu.

Şase luni sub umbrela legii

Deşi interimatul nu este cea mai potrivită soluţie, managerul de la Filantropia susţine că varianta aceasta este perfect legală. „Eu am fost numit la mijlocul lunii mai în funcţie, pentru o perioadă de şase luni. Nu a trecut decât o lună şi jumătate, prin urmare mă încadrez în prevederile legii. Dacă va fi organizat concurs nu este nici o problemă, mă gândesc dacă voi candida sau nu pentru funcţia de director”, a precizat managerul George Ungureanu. Acesta se sprijină pe art. 179 din Legea nr. 95/2006, care, la alineatul 6, prevede următoarele: „Managerul interimar şi ceilalţi membri ai comitetului director interimar se numesc pe o perioadă de maximum şase luni”. Legea nu menţionează însă, în restul cuprinsului, dacă interimatul poate să fie prelungit sau înlocuit de un alt interimat, lăsând autorităţilor locale varianta pe care, de altfel, au şi ales-o.

La Boli Infecţioase se poate şi de două ori

La fel se întâmplă şi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”. Aici, actualul manager, dr. Iulian Diaconescu, se află deja la cel de-al doilea mandat de interimat în doar un an calendaristic. A fost numit în funcţie pentru prima dată în luna septembrie a anului trecut. La expirarea celor şase luni, în martie 2011, a mai primit încă un mandat, şi, dacă între timp nu se organizează concursul pe post, ar trebui să rămână în funcţie până în luna septembrie a acestui an. „Sunt în funcţia de interimar al spitalului din luna septembrie a anului trecut. După cum prevede legea, după cele şase luni de mandat, am fost reconfirmat în funcţie printr-un nou contract pe care l-am semnat în luna martie a acestui an. Şi dacă nimic nu se va schimba, voi rămâne pe postul de director până în această toamnă. Nu cred să fie ceva în neregulă, având în vedere că se respectă prevederile legale”, a declarat directorul dr. Iulian Diaconescu.

La Neuropsihiatrie concursul a fost uitat

Mai în glumă, mai în serios, managerul Spitalului de Neuropsihiatrie, dr. Luiza Popa, recunoaşte că nici nu mai ştie de când a fost numit în funcţia de conducere. Se află în fruntea unităţii de mai bine de un an, prinzând nu unul, ci trei mandate de interimat. „Ultima numire o am din luna martie 2011 şi ar trebui să se încheie în septembrie. Interimatul meu este perfect legal, am fost numită de autorităţile locale în termen, aşa cum spune legea, deci nu poate fi vorba de nici o neregulă. De altfel, am avut mai multe mandate, nici nu le mai ştiu cu exactitate numărul, dar important este că nici unul nu a fost în neregulă. În cazul în care Consiliul de Administraţie va decide să se organizeze concurs, nu va fi nici o problemă, va veni altcineva în locul meu”, a declarat, la rândul ei, dr. Luiza Popa. De altfel, aceasta a menţionat că se gândeşte serios să nu candideze pentru această funcţie.

Primăria Craiova nu s-a decis când să organizeze examenele

Autorităţile locale în subordinea cărora se află aceste trei spitale sunt relaxate şi spun că situaţia actuală nu e un capăt de ţară, deşi interimatul nu este de preferat. Viceprimarul Craiovei, Mărinică Dincă susţine că unităţile sanitare sunt conduse de directori interimari, fără ca vreunuia să-i fi expirat între timp mandatul. „Eu m-am uitat pe mandatele lor şi pot să spun că sunt în regulă, nu a fost depăşit de nici unul dintre actualii manageri. Atât timp cât legea nu ne impune un termen anume la care să organizăm un concurs pe post, consider că putem să decidem acest lucru la vremea potrivită”, a declarat viceprimarul Mărinică Dincă. Acesta a precizat faptul că nu s-a stabilit o dată anume la care se vor organiza concursurile pe post la spitale. Pe lângă autorităţile locale, un cuvânt de spus în acest sens îl au şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, care, de asemenea, au membri în consiliile de administraţie ale spitalelor vizate.

De ce e preferat interimatul

Surse din administraţie susţin că autorităţile locale nu se grăbesc să organizeze concursurile pe post ca să poată jongla cum doresc cu numirile pe posturi. În funcţie de simpatiile politice pe care le împărtăşesc, managerii pot să fie capabili sau nu pentru un mandat de interimat. Cum legea e permisivă şi nu îngrădeşte dreptul unui fost manager de a reveni la conducere printr-un nou mandat, fie chiar şi unul consecutiv, edilii profită de această portiţă, perfect legală, şi îşi rezervă dreptul de a aşeza şi păstra la conducere doar anumite persoane. Scenariul e dezminţit de reprezentanţii municipalităţii, care susţin că interimatul e o soluţie legală şi atâta tot. „Nu se pune problema unor numiri politice la spitale. Medicii care au ajuns acolo au fost din interiorul spitalelor, iar noi, autoritatea locală, nu am făcut altceva decât să supraveghem aceste numiri, fără ne implicăm prea mult”, a mai spus Dincă. În ultimă instanţă, interimatul e contestat pentru caracterul de provizorat care elimină atmosfera de stabilitate dorită în orice unitate medicală.

Sursa: www.cvlpress.ro